Uber schakelt app uit tijdens chauffeursprotest donderdag

© Ivan Put
| 1769 Uber 3

Op 30 september gaan chauffeurs de straat op om te eisen dat de Brusselse regering haar belofte nakomt om de verouderde regelgeving voor de taxisector te hervormen. Uber wil dat die hervorming een duidelijk kader creëert voor de VVC-chauffeurs ('verhuur van voertuig met chauffeur'). Tussen 8.30 en 11.30 uur zal de app gepauzeerd worden en kunnen mensen geen Uber-ritten bestellen.

Op verzoek van de VVC-chauffeurs in Brussel pauzeert Uber de app tijdens het protest. Het bedrijf doet dat uit solidariteit met de chauffeurs, schrijft het in een persbericht. Mensen kunnen die dag tussen 08.30 en 11.30 uur geen rit boeken. Iedereen die een rit aanvraagt in de Uber-app zal een bericht op het scherm krijgen waarin Uber uitlegt dat er geen ritten beschikbaar zijn tijdens de protestactie van de chauffeurs.

Dit is de eerste tijdelijke onderbreking van de Uber-app in Europa. Uber heeft deze beslissing genomen omdat de situatie van VVC-chauffeurs in Brussel "ernstig en dringend is."

'Zeven jaar onzekerheid'

"We begrijpen en delen de frustratie van de chauffeurs over het gebrek aan vooruitgang van deze hervorming," zegt Laurent Slits, verantwoordelijke voor Uber in België. "Chauffeurs leven al zeven jaar in onzekerheid. We pauzeren de app uit solidariteit met de chauffeurs in Brussel."

De Brusselse regering beloofde nog voor de zomer met een hervorming van de sector op de proppen te komen, maar die bleef uit. Daarom protesteren de VVC-chauffeurs nu opnieuw. De betoging wordt georganiseerd door het Front Commun des Chauffeurs VVC, om te eisen dat de regering de langverwachte sector-hervorming implementeert.

Ook de sector van klassieke taxi's wil een hervorming van de wetgeving. De sector heeft wel andere prioriteiten en focust vooral op "oneerlijke concurrentie" door Uber en gelijkaardige bedrijven.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?