Fietsers en automobilisten in Ter Kamerenbos
© PhotoNews | Fietsers en automobilisten in Ter Kamerenbos.

Ukkel sleept Stad Brussel weer voor de rechter in strijd om Ter Kamerenbos

KVDP
© BRUZZ
29/01/2022

In de strijd om het Ter Kamerenbos heeft de gemeente Ukkel de Stad Brussel opnieuw gedagvaard. Op die manier hoopt Ukkel dat het westelijke deel van het bos opnieuw volledig open kan voor autoverkeer. “Als er vertrouwen was, zouden we nooit naar het gerecht stappen.”

De gemeente Ukkel heeft de Stad Brussel gedagvaard en wil zo een proces ten gronde over het Ter Kamerenbos. Dat schrijven Le Soir en L’Echo en bevestigt burgemeester van Ukkel Boris Dilliès (MR) aan BRUZZ. Het Ter Kamerenbos ligt op het grondgebied van de Stad Brussel. Die sloot het volledige bos af voor gemotoriseerd verkeer aan het begin van de eerste lockdown in maart 2020, een beslissing die gerechtvaardigd werd door het verplichte telewerk.

Wanneer alleen het noordelijke deel van het bos, via de Dianalaan tot de Belle Alliancelaan, open werd gesteld, stapte de gemeente Ukkel naar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Die gaf Ukkel gelijk en verplichtte de Stad Brussel om de zuidelijke, via de Terhulpsesteenweg, de Lorrainedreef en de Bosvoordselaan, open te stellen voor auto’s. Dat deed de Stad ook in december 2020.

Dat is de situatie die vandaag geldt. De Stad Brussel ging nog in beroep, maar verloor opnieuw. Met de opening van de zuidlus wordt het vonnis wel gerespecteerd, maar nu er meer autoverkeer is, vindt burgemeester Dilliès dat het nog onvoldoende is. Volgens hem zorgt de huidige opstelling voor teveel files in de omliggende wijken, onder meer op de Waterloosesteenweg.

Westelijk deel

“Op de laatste vergadering hebben we gevraagd om opnieuw verkeer toe te laten op het westelijke deel, maar daar heeft de Stad Brussel geen gevolg aan gegeven. Daarom stappen we nu naar het gerecht”, aldus Dilliès. Via een nieuwe gerechtelijke procedure hoopt hij dat de Panorama- en Groendaalselaan opnieuw wordt open gesteld voor autoverkeer. “Dat zal nodig zijn, zeker wanneer thuiswerk niet meer verplicht wordt.”

"Als de zuidlus open is, is dat omdat wij gewonnen hebben in de rechtbank. Als er vertrouwen was, zouden we nooit naar het gerecht stappen"

Boris Dilliès, burgemeester van Ukkel

Boris Dilliès (MR), burgemeester van Ukkel

Naast de opening van het westelijke deel hoopt Dilliès dat er via de gerechtelijke procedure een juridisch expert wordt aangeduid. Die zou het werk van het studiebureau dat de Stad Brussel heeft aangesteld moeten controleren. Volgens Dilliès is dat nodig om de objectiviteit van het studiebureau te garanderen.

'Geen vertrouwen'

“Ik blijf open voor dialoog. Er is een platform voor overleg met het Gewest, Elsene en Watermaal-Bosvoorde. De MR van Ukkel heeft al laten weten dat zij geen deel meer willen uitmaken van deze dynamiek, wat ik betreur”, reageert burgemeester van de Stad Brussel Close in Le Soir. “Als Close zegt dat ik niet meer aan tafel wil zitten, liegt hij”, zegt Dilliès daarop. “De laatste vergadering was er op mijn initiatief gekomen.”

Volgens de burgemeester van Ukkel waren de vergaderingen over het Ter Kamerenbos geen “overlegvergaderingen, maar informatievergaderingen.” “Als de zuidlus open is, is dat omdat wij gewonnen hebben in de rechtbank. Als er vertrouwen was, zouden we nooit naar het gerecht stappen. De Stad Brussel begrijpt het pas wanneer ze in de rechtbank verliest.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie