Afhandeling van bagage in Brussels Airport, de luchthaven van Zaventem
© PhotoNews | Afhandeling van bagage in Brussels Airport, de luchthaven van Zaventem.

Vanaf 20 juni start de hinder op de luchthaven van Zaventem

© Belga
11/06/2022
Updated: 11/06/2022 14.37u

Op maandag 20 juni zullen de bewakingsagenten van Brussels Airport het werk neerleggen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg zaterdag.

"Tachtig procent van de personeelsleden heeft aangekondigd mee te staken", zegt Jo Vanrutten, ABVV-afgevaardigde bij G4S. Dat bewakingsbedrijf staat in voor de veiligheidscontroles op de luchthaven, onder andere met scanners voor de ­bagage.

De actiedag op 20 juni is geen nationale staking. Maar werknemers die willen betogen, kunnen zich wel op hun stakingsrecht beroepen. Bij G4S op de luchthaven zal dat dus het geval zijn. "We willen dit aangrijpen om te protesteren tegen de werkdruk", zegt Vanrutten. Voor de reizigers zal dat vermoedelijk heel wat hinder veroorzaken, aangezien iedereen langs de ­security moet passeren.

De actie dreigt het begin te worden van een gespannen zomer op de luchthaven. Bij Brussels Airlines hebben de piloten ook al een stakingsaanzegging ingediend en het cabinepersoneel ­beraadt zich nog over acties. Ook bij Ryanair dreigen de piloten met een staking en bij bagageafhandelaar Aviapartner heeft het personeel vorige week al enkele uren spontaan het werk neergelegd.

Hoe groot de hinder die dag op de luchthaven zal zijn, is nog niet duidelijk. Een woordvoerster van Brussels Airlines zegt dat de veiligheidsagenten niet zomaar kunnen vervangen worden, omdat ze over speciale licenties beschikken. Volgende week zit de luchthavenuitbater samen met de verschillende actoren op de luchthaven, om te kijken of er bijzondere maatregelen nodig zijn.

"Die preventieve vergaderingen doen we regelmatig, op bijzonder drukke dagen of als er acties zijn aangekondigd. We zullen bekijken waar en hoeveel personeelsleden in de verschillende diensten actie gaan voeren, en hoeveel passagiers en vluchten er die dag verwacht worden. Het cijfer van 80 procent stakers is ons nog niet bevestigd", aldus de woordvoerster.

Op basis van die cijfers kunnen dan maatregelen genomen worden, zoals het advies om enkel met handbagage te reizen of het preventief schrappen van vluchten, zegt de woordvoerster. Ze raadt reizigers aan om zich te informeren bij hun luchtvaartmaatschappij, maar beklemtoont dat het nu nog te vroeg is om de impact te kennen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie