Vanaf eind november enkel 's nachts werken in Troontunnel

© Belga
10/10/2022
Updated: 11/10/2022 17.15u

De renovatiewerken aan de Troontunnel in Brussel komen vandaag/maandag in een nieuwe fase waarin de Belliardstraat opnieuw bereikbaar wordt via de tunnel en niet bovengronds, wat de verkeershinder zou moeten beperken. Vanaf eind november zal Brussel Mobiliteit de werken enkel 's nachts verder uitvoeren.

Dat kondigen verschillende verantwoordelijken en stakeholders aan in een persbericht.

'Te weinig geïnvesteerd'

"Er is decennialang te weinig geïnvesteerd in de Brusselse tunnels. De Brusselse regering moet dus enorm investeren in de renovatie ervan, om de veiligheid van de automobilisten te kunnen verzekeren. Ondanks het feit dat de werken gefaseerd worden uitgevoerd om de hinder te beperken, gaat dat helaas gepaard met hinder voor het autoverkeer", zegt Brussels minister van Mobiliteit en openbare werken Elke Van den Brandt (Groen).

"Gezien er net een nieuw circulatieschema in de Vijfhoek werd ingevoerd en met de huidige energiecrisis en de eindejaarsperiode in het vooruitzicht willen we de hinder van de werken aan de Troontunnel verder beperken", aldus de minister.

Nachtscenario

Daarom is beslist om vervroegd over te gaan op een nachtscenario, waarbij de tunnels overdag open zijn voor het verkeer. "Op die manier zullen bewoners, bezoekers en handelaars veel minder hinder ondervinden van deze belangrijke renovatiewerken."

Bruno de Thibault, CEO van Touring, reageert tevreden "een positieve reactie te hebben gekregen op de suggesties en verzoeken van haar leden." Touring hoopt dat dit tijdschema op algemenere wijze kan toegepast worden bij geplande toekomstige onderhoudswerken van de andere tunnels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Verkeer ontlasten

Olivier Willocx, CEO van de Brusselse ondernemingsorganisatie Beci, hoopt dat "dit het verkeer op de kleine ring eindelijk zal ontlasten en de CO2-uitstoot zal verminderen door een betere doorstroming van de auto's, vooral sinds het mobiliteitsplan van de Vijfhoek."

Beci hoopt verder dat deze maatregel de vlucht van bedrijven en middenklassers uit de hoofdstad kan afremmen. Dat de Troontunnel vanaf eind november overdag open zal zijn, is voor Brussels schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) belangrijk om de vlotheid van het verkeer op de kleine ring te waarborgen voor een succesvolle eindejaars- en soldenperiode van handel en horeca in het centrum van Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni