Bordetlaan Evere hoofdweg
© Google Earth | De Bordetlaan in Evere is breed, maar heeft nog geen fietsinfrastructuur

Vanaf maandag toch fietspad langs Bordetlaan in Evere

EC
© BRUZZ
23/10/2020

Na eerder gekibbel tussen de gemeente en het gewest komt er dan toch een fietspad in twee richtingen langs de Jules Bordetlaan. Aan beide kanten moet één autorijvak wijken voor een afgescheiden fietsstrook. Het gaat voorlopig om een test van maximaal twee jaar, die volgende maandag start.

Dat kondigt minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) aan. In overleg met Evers burgemeester Ridouane Chahid (PS) is beslist om langs beide kanten van de Bordetlaan een rijstrook te schrappen en er een fietspad in te richten. Voorlopig nog als tijdelijke test, maar wel met de hoop op een definitieve heraanleg van de laan nadien.

Het is het laatste in een reeks eerdere 'coronafietspaden' in Brussel: tijdelijke ingrepen om fietsers makkelijker de stad te laten inrijden via de grote verkeersassen. "Het principe van coronafietspaden is om extra ruimte aan de fietsers te geven, maar in dit geval voegen we daarenboven veilige oversteekplaatsen toe voor voetgangers", zegt woordvoeder Pieterjan De Smet van minister Van den Brandt. Er komen extra zebrapaden en ook een nieuwe vluchtheuvel voor voetgangers ter hoogte van de kruising met de Schiphollaan.

Betonblokken

De test gaat in vanaf komende week maandag. Dan worden de nieuwe wegmarkeringen aangebracht en in de loop van de week volgen nog betonblokken om het fietspad af te bakenen. "Het fietspad zal niet op alle plaatsen volledig afgescheiden zijn van de hoofdweg, omdat er soms auto's moeten kunnen passeren uit zijstraten. De situatie wordt vergelijkbaar met het coronafietspad langs de Reyerslaan, dat aan het Meiserkruispunt ook niet is afgebakend", zegt Desmet.

Daarnaast komen er Berlijnse kussens op verschillende plaatsen om automobilisten te doen vertragen. De bedoeling is om een vergunning voor een permanente herinrichting aan te vragen na deze periode van twee jaar. Burgemeester Chahid van Evere engageert zich om de vergunning nog in te dienen voor het eind van zijn legislatuur. "Ik ben verheugd het resultaat te zien van de vele vergaderingen die we de afgelopen maanden hebben gehad", zegt hij. "We boeken concrete vooruitgang door de situatie veiliger te maken voor fietsers en aan oversteekplaatsen. Ik ben ook blij dat we maatregelen treffen om snelheidsovertredingen op deze baan aan te pakken. Nu kunnen we deze 'stedelijke snelweg' transformeren in een echte wijkstraat."

Elke Van den Brandt_Ridouane Chahid_coronafietspad Jules Bordetlaan
© RV | Brussels minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en burgemeester van Evere Ridouane Chahid (PS) in de Jules Bordetlaan, waar het nieuwe fietspad zal komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere, Mobiliteit, coronafietspad, Jules Bordetlaan, Elke Van Den Brandt, Ridouane Chahid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie