| De Brusselse Ring (archiefbeeld).

Vergunning aangevraagd voor verkeerswisselaar tussen Brusselse Ring en Brussels Airport

© Belga
13/11/2023

De Werkvennootschap heeft een vergunning aangevraagd voor het nieuwe op- en afrittencomplex van de Brusselse Ring en de A201, de verbinding met Brussels Airport en de NAVO. Dat heeft de Vlaamse organisatie, die grote en complexe mobiliteitsprojecten ondersteunt, maandag bekendgemaakt. De huidige situatie wordt vervangen door één brug met een kruispunt met slimme verkeerslichten.

Het knooppunt dat de A201 met de Ring verbindt, bestaat op dit moment uit veel 'fly-overs' of bruggen. In de plaats komt één nieuwe brug over de Ring, waarop één kruispunt (het 'Single Point Interchange') zal zorgen voor de regeling van de verkeersstromen.

Het is een systeem dat nog nergens in Vlaanderen bestaat: de nieuwe situatie laat toe alle verschillende verkeersstromen te regelen met slimme verkeerslichten. De lichten stemmen zich af op het verkeer, eventuele hinder of incidenten en verschillende situaties zoals de ochtend- en avondspits.

"Begin 2024, na de definitieve vaststelling voor de herinrichting van de R0-Noord, wordt de vergunning aangevraagd voor de herinrichting van de Ring zelf, maar we vragen nu al de vergunning aan voor dit project," zegt Lydia Peeters (Open VLD), Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken. "We verhogen zo de verkeersveiligheid en de verkeersafwikkeling en verbeteren de doorstroming op de Ring."

De nieuwe verkeerssituatie zal minder plaats innemen dan de vele bruggen vandaag. Daardoor komt ruimte vrij voor de Woluwevallei en nieuwe fietsinfrastructuur. Als de vergunning binnen is, kunnen de werken voor het project starten. Die zullen naar schatting 3,5 jaar duren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni