| Intussen loopt het verkeer er wel weer vlot

Verwachte verkeerschaos Leopold II-tunnel blijft uit

VT
© BRUZZ
06/07/2018

Iedereen zette zich op het begin van de zomervakantie schrap voor de sluiting van de Leopold II-tunnel. Er werd chaos verwacht, met veel files en frustratie. Een kleine week na de sluiting is het tijd voor een balans. En die is positief, klinkt het bij Brussel Mobiliteit, de politie en enkele betrokken gemeenten.

“De verkeerschaos valt inderdaad al bij al goed mee,” aldus woordvoerster Inge Paemen. Hoewel sommige alternatieven nog echt moeten aanslaan, zoals de pendelparking op Parking C, blijven de ellenlange files uit.

"Vooral de zomervakantie en de start van bouwverlof spelen een rol," verklaart woordvoerder Johan Berckmans van politiezone West (Jette, Ganshoren, Molenbeek, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem). "Er zijn minder mensen, en ook minder vrachtverkeer."

Ook de betrokken gemeenten reageren overwegend positief op de verkeerssituatie.

'Ongerustheid onterecht'

“Wij waren heel ongerust over de sluiting, omdat we de eerste gemeente zijn waar het verkeer binnenkomt,” aldus Berchems schepen van Mobiliteit Agnès Vanden Bremt (CD&V). “Maar, die ongerustheid was onterecht. We hebben net met onze diensten de situatie geëvalueerd, en die is positief.” Ook in Koekelberg is de reactie positief. “We worden niet overrompeld,” aldus schepen van Mobiliteit Jean-Pierre Cornelissen (MR)

Enkel Ganshoren ziet het anders. “Op de Keizer Karellaan zijn er inderdaad geen files, maar op de kleinere lokale wegen wel,” aldus schepen van Mobiliteit Magali Cornelissen (MR). "Bovendien doe je er anderhalf uur over om van Ganshoren het centrum te bereiken.De maatregelen moesten veel eerder genomen worden,” klinkt het.

Problemen Kleine Ring

Brussel Mobiliteit erkent dat het inderdaad niet allemaal peis en vree is. "We zien wel problemen op de Kleine Ring, tussen Rogier en IJzer," aldus Paemen.

Daar zoekt Brussel Mobiliteit nu naar oplossingen, vooral om de bussen vlotter te laten doorrijden. “We zien dat meer chauffeurs nu de overstap maken naar het openbaar vervoer, maar daar zullen ze mee stoppen als de bus ook in de file staat."

Blijft chaos uit?

Nu is het afwachten of de verkeerschaos de hele zomer uitblijft. Bij de politie van zone West wordt er alvast bekeken of er tijdens de twee laatste weken van augustus meer agenten nodig zijn om het verkeer in goede banen te leiden.

"Dan zijn de meeste mensen terug van vakantie en zullen er dus opnieuw meer auto's zijn," klinkt het.

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Renovatie Leopold II-tunnel , Brussel Mobiliteit , Agnès Vanden Bremt , Jean-Pierre Cornelissen , Magali Cornelissen , politiezone West

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni