Vijftig kabeldiefstallen verstoorden het treinverkeer tijdens de zomervakantie

In de zomervakantie hebben 50 kabeldiefstallen het treinverkeer verstoord.

In de zomervakantie hebben 50 kabeldiefstallen het treinverkeer verstoord, 30 in juli en 20 in augustus. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van spoornetwerkbeheerder Infrabel. Dat zijn er minder dan in 2018, toen er 22 diefstallen waren in juli en 44 in augustus, maar globaal gezien is het aantal diefstallen sinds vorig jaar wel aan het stijgen.

In de cijfers van Infrabel zijn enkel de kabeldiefstallen opgenomen die het spoorverkeer hinderen.

In 2017 registreerde de spoornetwerkbeheerder nog 104 kabeldiefstallen. Vorig jaar steeg dat aantal naar 315, in de eerste negen maanden van dit jaar werden al 144 diefstallen geregistreerd. Tussen januari en augustus 2019 zorgden kabeldiefstallen voor 12.832 minuten vertraging.

Het recordjaar voor kabeldiefstallen was in 2012, toen er 1.362 feiten waren met een impact op het treinverkeer. Na het uitrollen van een nationaal actieplan volgden enkele jaren met aanzienlijk minder gevallen. Sinds de zomer van 2018 is het aantal kabeldiefstallen echter weer aan het stijgen, ondanks de ontmanteling van verschillende bendes in de herfst van vorig jaar.

Infrabel vervangt koperen kabels ondertussen geleidelijk aan door aluminium, of begraaft ze onder een laag beton, om het aantal diefstallen terug te dringen. Daarnaast vraagt de spoorwegnetbeheerder aan de gerechtelijke autoriteiten om hun inspanningen verder te zetten om de daders op te pakken, gezien de financiële impact van de diefstallen en de hinder die ze voor de reizigers veroorzaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?