© AM/BRUZZ | Chauffeurs met een VVC-vergunning tijdens een eerder protest (archiefbeeld).

Vlaamse en Waalse Uber-chauffeurs protesteren tegen verbod om in Brussel te rijden

25/02/2022

Vrijdagochtend tussen 8 en 10 uur zijn een vijftigtal voertuigen samengekomen op de Pachecolaan in Brussel, om te protesteren tegen de inbeslagneming van Vlaamse en Waalse voertuigen die onder het statuut van VVC (verhuur van voertuigen met chauffeur) rijden in de hoofdstad. Dat meldt de Brusselse politie.

Aan het eind van de ochtend zal een delegatie betogers naar het Sint-Lazarusplein rijden, in de hoop ontvangen te worden door medewerkers van Brussel Mobiliteit, dat verantwoordelijk is voor de inbeslagnames. Iets later, rond 12 uur, zullen ze in optocht naar de Regentlaan trekken voor een ontmoeting met het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS).

De organisatie is het niet eens met het voornemen van de Brusselse regering om enkel Brusselse licenties de toelating te geven om in de hoofdstad te opereren. "Tijdens de besprekingen in het Brusselse parlement was er nochtans sprake van om een ordonnantie op te stellen voor alle 2.000 chauffeurs die in Brussel werken (dus ook die met een Vlaamse of Waalse licentie, nvdr). Wij zijn woedend", aldus Fernando Redondo, voorzitter van de ABCL (Association Belge des Chauffeurs de Limousine), één van de drie verenigingen die het protest mee organiseert.

Hij schat dat er al zeker honderden Waalse en Vlaamse licenties zijn ingetrokken. De organisatie is van mening dat de inbeslagnemingen illegaal zijn, en heeft beroep aangetekend bij de Raad van State. Als het overleg deze vrijdag tegenvalt, zijn de betogers van plan de Brusselse tunnels te blokkeren door stapvoets de stad uit te rijden. Tot ze gehoord worden, zullen ze elke vrijdag oproepen tot protest.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie