Waarheen leidt de fietsweg?

De ruim anderhalve kilometer fietssnelweg tussen Zellik en Ganshoren die woensdag werd voorgesteld is goed nieuws voor pendelaars. Maar wie denkt nu zonder problemen van Asse naar Brussel centrum te fietsen, is mis.

Het oogde wat onhandig hoe Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet (SP.A), burgemeester van Asse Koen Van Elsen (CD&V), gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant Tom Dehaene (CD&V) en David Van de Sype van Infrabel woensdagmiddag op een vierpersoonsstep het stuk fietssnelweg tussen station Zellik en de Bosstraat in Ganshoren openden. Het geasfalteerde fietspad langs het spoor – zo’n anderhalve kilometer lang - moet Brussel voor Vlamingen beter bereikbaar maken.

Uiteindelijk is het bedoeling dat er vanaf Asse tot Brussel Noordstation vlot gefietst kan worden. Al moet daarvoor eerst vanuit Zellik naar Asse nog een stuk worden aangelegd. En vanuit Ganshoren naar het Noordstation. Eigenlijk werd gisteren dus nog maar een zeer klein deel van een lange fietssnelweg langs het spoor voorgesteld.

Een klein deel van de toekomstige  fietssnelweg F212 van Asse tot Brussel-Noord is afgewerkt
© BRUZZ
| Een klein deel van de toekomstige fietssnelweg F212 van Asse tot Brussel-Noord is afgewerkt.

Termijn onbekend

Om nu vanuit Asse naar Brussel Noord te fietsen, moeten pendelaars nog altijd de nodige obstakels overwinnen. Het omleidingstraject dat Smets woordvoerder Mathias Dobbels aanraadt leidt onder meer langs de Jetse Woestelaan, over de Belgicarotonde en over de brug van de Leopold II-laan over het kanaal. Niet allemaal even aangename fietspaden. “Het klopt dat er nog veel werk te doen is”, beseft Smet zelf ook. “Maar we zijn de juiste weg ingeslagen door de verbindingen tussen Vlaanderen en Brussel aan te pakken.”

Wanneer de rest van fietssnelweg F212 volledig af zal zijn, is koffiedik kijken. Op Vlaams grondgebied moet het volledige stuk tussen Zellik en Asse nog aangelegd worden. Het is onduidelijk hoe lang dat nog gaat duren. Nu geldt een alternatieve route voor dat traject, een omweg die verre van ideaal is.

Over het stuk dat in Brussel naast het spoor vanaf Ganshoren naar het Noordstation moet worden aangelegd is ook nog geen enkele duidelijkheid. Smet durfde er donderdag geen termijn op te plakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?