Werknemers Aviapartner op Brussels Airport gaan weer aan het werk

© Belga
02/06/2022
Updated: 02/06/2022 09.15u

De spontane actie donderdagochtend bij bagageafhandelaar Aviapartner op Brussels Airport had te maken met het feit dat er geen maaltijdpauze werd gegeven aan de werknemers. Dat melden Sandra Langenus en Bjorn Van Den Eynde, secretarissen bij respectievelijk het ABVV en het ACV. De twee spreken niet van een staking: de werknemers hadden het werk neergelegd om een personeelsvergadering te houden, klinkt het.

"Na een actie van drie uur worden de operaties weer opgestart," aldus de woordvoerster van de luchthaven. "De gevolgen van de actie zullen wellicht wel nog enkele uren voelbaar zijn, nu de opgelopen achterstand ingehaald moet worden."

De spontane staking heeft donderdagochtend tot dusver gevolgen gehad voor een 20-tal vertrekkende en een 20-tal inkomende vluchten. Een deel van die vluchten heeft vertraging opgelopen en een aantal vluchten is vertrokken zonder bagage. Achtergebleven bagage zal later door de luchtvaartmaatschappijen naar de bestemming gebracht worden. Voor informatie contacteren gedupeerde reizigers best hun luchtvaartmaatschappij, klinkt het op de luchthaven.

Maaltijdpauze

Het was een individuele beslissing om de maaltijdpauze donderdag niet toe te kennen, geen structurele van de directie. "Dat is heel onverwacht en raar binnengekomen bij de werknemers", stelt ABVV-secretaris Langenus.

De maaltijdpauze niet respecteren was de aanleiding tot de spontane werkonderbreking, maar de grieven bij het personeel zitten ook dieper. De vakbonden spreken van een bijzonder hoge werkdruk en een ernstig personeelstekort. Volgens ACV-secretaris Bjorn Van Den Eynde zouden er bij Aviapartner minstens 140 werknemers moeten bijkomen, op een totaal van 380 à 400 nu.

Volgende week staat er nieuw overleg gepland met de directie. Met het oog op de komende zomer, de drukste periode voor de luchthaven, is een akkoord broodnodig, stellen de vakbonden. Langenus kan naar eigen zeggen niet garanderen dat er de komende maanden geen nieuwe acties zullen volgen. "Het wordt een hete zomer op de luchthaven."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni