| (archiefbeeld)

Zestien scholen mobiliseren voor meer schoolstraten

KVDP
© BRUZZ
23/04/2023

Vrijdag hebben een duizendtal ouders en leerlingen zich gemobiliseerd om meer schoolstraten te eisen. Zestien scholen namen deel aan de actie, twee keer zoveel als bij de vorige actie van vzw Chercheurs d’air.

Dat bericht La Capitale. Vzw Chercheurs d’air organiseerde de actie in het kader van de Europese campagne Streets For Kids. De vzw ijvert voor meer schoolstraten. Het afgelopen jaar zijn er volgens de organisatie slechts zes nieuwe schoolstraten gecreëerd in Brussel. In totaal kunnen 39 Brusselse basisscholen gebruik maken van een schoolstraat. Het gaat om zeven procent van alle Brusselse basisscholen.

Eind vorig jaar organiseerde Chercheurs d’air een gelijkaardige actie. Toen namen acht scholen deel en verzamelden 400 ouders en kinderen voor de mobilisatie. Dat er zestien scholen hebben deelgenomen aan deze actie is volgens de vzw een signaal.

Prioriteit

“Deze nieuwe mobilisatie bewijst dat ouders kwaliteitsvolle schoolstraten willen. Dat betekent kleine, groene voetgangerszones om hun kinderen te beschermen tegen de luchtvervuiling,” zegt Justine Di Prima van Chercheurs d’air.

“Verschillende scholen bevinden zich in straten waar de luchtkwaliteit middelmatig of zelfs heel slecht is volgens Leefmilieu Brussel. De gemeenten moeten reageren en van nieuwe schoolstraten een prioriteit maken. De bal ligt in hun kamp.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni