© Bart Dewaele

Zondag hinder door Brussels Marathon en hulde Evenepoel

SD
© BRUZZ
01/10/2022

Zondag wordt een behoorlijk drukke dag in Brussel. Niet alleen de Brussels Marathon, maar ook een hulde aan wielerkampioen Remco Evenepoel op de Grote Markt zullen voor hinder zorgen.

De Brusselse marathon start om 9 uur aan het Atomium en eindigt om 14.30 in het Koning Boudewijnstadion. Het parcours wordt afgesloten voor het verkeer van 5 uur ‘s ochtends tot ongeveer 15 uur, meldt Brussel Mobiliteit.

Om die reden wordt de A12 richting Brussel afgesloten om 7.30 uur, vanaf het knooppunt met de Ring ter hoogte van Strombeek-Bever. Wie van de A12 centrum Brussel wil binnenrijden, rijdt best om via de Ring.

Een groot deel van de bruggen over het Kanaal Brussel-Charleroi zullen eveneens ontoegankelijk zijn. Het Kanaal oversteken kan wel nog via de Budabrug of via Sainctelette.

Brussel Mobiliteit raadt aan om de omgeving van het parcours te vermijden met de wagen.

parcours_marathon.png
© BA Marathon/Google | Het parcours van de marathon.

Maar ook verschillende buslijnen van de MIVB kunnen niet uitrijden of moeten een andere reisweg nemen, hoofdzakelijk rondom Laken en Schaarbeek. Het gaat om de lijnen 13, 14, 20, 46, 53, 56, 83, 86, 88 en de pendelbus van lijn 19. Ook andere lijnen kunnen omgelegd worden of een ingeperkte reisweg volgen op zondagvoormiddag.

De MIVB raadt haar reizigers daarom aan zoveel mogelijk voor metro en tram te kiezen voor hun verplaatsingen.

Dilbeekse invasie

Ook vanwege wereldkampioen wielrennen Remco Evenepoel zal het moeilijk manoeuvreren zijn in Brussel. De feestelijkheden starten in Dilbeek, waar hij ereburger wordt. Na die ceremonie zal een fietsstoet vertrekken richting Brussel. Om rond 15 uur zou het peloton aan komen op de Grote Markt, waar hulde aan hem wordt gebracht en waarbij hij ook even op het balkon zal verschijnen.

De fietsstoet gaat via Sint-Anna-Pede en Anderlecht, en krijgt begeleiding van de fietsbrigade van de Brusselse politie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie