Alternatieve internetradio zendt uit vanaf kiosk in Warandepark

© Kiosk Radio
| Vier uur per dag, van 14.00 tot 18.00 uur, zit er een DJ in de kiosk in het Warandepark.

In het Warandepark huist sinds november de alternatieve internetradio Kiosk Radio. Elke dag wordt er vier uur eclectische live radio gemaakt. “Maar het is meer dan dat: mensen komen hier een koffie drinken, gaan naar het toilet en zo wordt het een echte ontmoetingsplaats. Een radiogemeenschap, dat willen we zijn”, zegt een van de initiatiefnemers, Mickael Burzteijn.

Achter Kiosk Radio gaan enkele namen schuil die muziekminnend Brussel wel bekend in de oren zullen klinken. DJ’s zoals Mickey en Jim Becker, maar ook Bonnefooi-programmator Nicolas Bucci, Thomas Kok van Maison du Peuple en Chez Franz, en tenslotte ook Thanh Lam, de voormalige eigenaar van nachtclub Mr. Wong.

De internetradio zag het licht toen de Stad Brussel een wedstrijd uitschreef om de kiosken in het Warandepark opnieuw te laten opleven. De vereniging die de wedstrijdprijs in de wacht sleepte, schakelde op haar beurt het collectief in dat uiteindelijk Kiosk Radio oprichtte. Zo werd de eerste alternatieve online radiozender geboren, naar analogie met heel wat succesvolle voorbeelden in Nederland en de VS.

Zelfs eigen applicatie

“We zijn sinds 11 november bezig en zijn heel blij met de 3.500 volgers die we al wisten te verzamelen op onze sociale media”, vertelt Mickael Burzteijn, alias DJ Mickey. Kiosk Radio zendt uit op hun website, hun Facebookpagina en zelfs vanuit een eigen smartphone-applicatie. Vier uur per dag, van 14.00 tot 18.00 uur, zit er een DJ in de kiosk in het Warandepark. “We proberen heel wat stijlen te mixen, van hip hop tot jazz, Chinese muziek en wat meer sferische tracks. We hebben zo al heel wat nationale en internationale DJ’s naar hier kunnen lokken.”

Kiosk Radio moet het zonder iets van subsidies stellen en draait voorlopig dus vooral op de goodwill van het collectief en bevriende DJ's. “Maar de bedoeling is om met een kleine bar zelf wat meer inkomsten te genereren. Mensen kunnen hier nu ook al een koffie drinken en naar het toilet gaan, die we trouwens zelf onderhouden.”

Dat past volledig in de filosofie van Kiosk Radio, dat veel meer dan enkel een internetradio wil zijn. “We willen de verlaten kiosk opnieuw wat meer leven in te blazen als ontmoetingsplaats. Je hebt hier een mooie mix van bureaucraten, kinderen, toeristen, tot mensen die noodgedwongen in het park wonen. Die kunnen hier samenkomen en een babbeltje slaan en elkaar wat beter leren kennen.”

Het Warandepark is vaak al drukbezet en vormt geregeld het decor van een reeks evenementen. Maar de vrees dat deze internetradio voor geluidsoverlast zal zorgen, zoals N-VA-gemeenteraadslid Johan Van den Driessche maandag op de gemeenteraad aankaartte, is ongegrond, zegt Burzteijn. “Mensen kunnen hier ter plaatse naar de radio komen luisteren, maar het is echt niet de bedoeling om op luid volume muziek te spelen in het park. Je moet echt al aan de kiosk zelf komen luisteren om het te horen. We hebben nog niemand gehad die er over kloeg, integendeel, mensen zijn blij dat de kiosken hier opnieuw een sociale functie krijgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?