Brussels Jazz Weekend in vijf personages

© Wide Vercnocke

Een hipster, een freak, een selfiejager, een feestvarken en een koppel swingers gaan samen op café in Brussel. Zegt de ene tegen de anderen: voor mij een jazzke en geef de rest ook iets. Met openluchtpodia die vaker binnen eenzelfde stijl programmeren en een digitale gids om het jazzhoppen te faciliteren geeft het Brussels Jazz Weekend zijn publiek dit jaar iets meer houvast in het vertrouwde kluwen van concerten. BRUZZ ging op café met enkele vaste klanten.

1617 jazzcats
© Wide Vercnocke

Jive Bunny & Swinging Jazzcat

Wie? Een koppel met soepele heupen en een hang naar nostalgie, altijd in de mood om de benen te strekken als het balorkest aanstekelijke deuntjes gaat spelen van de King of Swing (Benny Goodman), de Count (Basie) of Jazz of de Duke (Ellington) himself.
Wat staat er op hun programma? Ze reppen zich naar het Sint-Katelijneplein, waar ze zich op vrijdagavond in het zweet zullen dansen op het avondvullende programma God Save The Swing (25/5, 20.30) van het Brusselse sextet van saxofonist Kenny Jeanney en trompettist Jean-Paul Estiévenart. Ook een dag later nemen ze op de tonen van de Swingalicious Big Band (26/5, 20.30) onder leiding van de Nederlandse trombonist Rob Spelberg en zangeres Francesca Palamidessi met plezier de teletijdmachine naar de jaren 1930 en ’40. Danspartners die de maat niet kunnen houden, worden doorverwezen naar de jazz- en dansinitiaties (25/5, 18.00) die de Brussels Swing Dance Club overdag geeft, zodat ze volgende keer wel het verschil kennen tussen de charleston, de jitterbug en de boogiewoogie.
Wat naartoe als ze moe zijn? Rondneuzen op de antiekmarkt van de Zavel waar violist Leo Ullmann (26/5, 14.00) en gitarist Guillaume Lepoutre (27/5, 12.00) en hun muzikale gezellen in een vintage kader eer betonen aan het gipsyswingerfgoed van de Manoesjen.
Wat doen ze met hun kroost? Die zetten samen met hun board en moves af op de Ursulinensquare, waar op zaterdag onder de noemer Tarmac (26/5, 14.30) een open mic en music jam plaatsvinden op meer eigentijdse, jazzy hiphop-, drum-’n-bass- en reggaegrooves.

1617 JAZZ urbanhipster
© Wide Vercnocke

De urban hipster

Wie? Deze zelfverklaarde talentspotter zonder oogkleppen loopt hoog op met zijn imago en met Bitches brew van het elektrische combo van Miles Davis, voor hem het ultieme bewijs dat jazz alleen kan overleven als het zichzelf blijft vernieuwen.
Wat staat er op zijn programma? Hij heeft het Kapelleplein uitgeroepen tot uitverkoren hangplek. Gezelschappen als Bombataz (25/5, 18.30), Stadt (25/5, 20.00), EoP (26/5, 20.00) en Dans Dans (26/5, 21.45) putten er niet alleen uit de fine fleur van een generatie jazzmuzikanten die niet vies is van een kruisbestuiving meer of minder, hun vizier staat ook gericht op de toekomst. Heeft de hipster zin in een meer exotische vorm van fusion, dan pikt hij op de Nieuwe Graanmarkt de sets van de soul brothers van YellowStraps (25/5, 20.00) of van de inventieve multi-instrumentaliste Esinam (26/5, 18.30) mee. Ook op de aansluitende sets van de eclectische Parijse producer Neue Grafik (26/5, 20.00) en diens energieke stadsgenoten van Secret Value Orchestra (26/5, 21.30) is het niet verkeerd om mee te knikken en aan de perfect getrimde baard te frunniken.
Wat als de zon te fel schijnt of het regent? Dan zoekt hij de schaduw op in Le Coq, waar saxofonist Nathan Daems in trio concerteert met bassist Filip Vandebril en drummer Falk Schrauwen (25/5, 20.00), of in de Ancienne Belgique, waar de groteske bigband Boggamasta (26/5, 20.00) voorgezeten wordt door de muzikale globetrotter David Bovée en vocalist (!) Peter Vermeersch. Café Archipel is zaterdag een waardig alternatief, want daar speelt het dwarse combo I H8 Camera (26/5, 21.00), dit keer met onder anderen gitarist Teuk Henri, de ooit bijzonder beloftevolle singer-songwriter Jef Mercelis op synths en Elko Blijweert op piano. Kan de hipster de slaap niet vatten, dan zijn er nog altijd de Midnight-jamsessies (25 & 26/5, 23.50) in het Grand Café van Muntpunt.

1617 jazzmaniak
© Wide Vercnocke

De jazzfreak

Wie? Deze jazzliefhebber annex -connoisseur is verslaafd aan alle aspecten van het genre. Schrik niet wanneer hij na een extatische solo of een geslaagde muzikale overgang plots verrukt naast je staat. Hij laat zich minder dan de hipster leiden door trends en is als de pest voor luidruchtige feestvarkens en selfiejagers.
Hoe ziet zijn zorgvuldig uitgeprinte parcours eruit? Vrijdag staat het Bart Defoort Quintet (25/5, 20.00, Grote Markt), wiens Inner waves twee jaar geleden een van de lokale topreleases was, hoog aangestipt op zijn lijstje. Zaterdag brengt hij op het Fernand Cocqplein plichtsgetrouw zijn publieksstem uit op een van de drie laureaten van het XL-Jazz-concours, om daarna te genieten van het kwartet van gitarist Marco Locurcio (26/5, 20.00), dat met een nieuwe ritmesectie zopas het verkwikkende album Imagery uitbracht. Zondag is hij van de partij tijdens de (zon)dag van Les Lundis d’Hortense, dat op de Grote Markt een staalkaart van de Belgische jazz neerzet met naast Les Chroniques de l’Inutile, het fijn improviserende septet van gitarist Benjamin Sauzereau (27/5, 15.15), ook DelVita, de band rond de broers Peter en Steven Delannoye en drummer Toni Vitacolonna (27/5, 18.45), die het nieuwe album Brothers brew voorstellen, en het Stéphane Mercier Quintet (27/5, 17.00), dat een voorsmaakje geeft van Trip!, dat dit najaar verschijnt.
Wat als hij even de benen wil sparen? Daarvoor heeft hij een lijstje met indoorconcerten samengesteld, want als geen ander beseft hij dat je de meeste muzikanten die in de openlucht optreden vaak ook op café of op een andere knusse locatie kan zien. De concerten van de New Yorks-Israëlische trompettist Itamar Borochov (25/5, 21.00 & 23.00) in Flagey, het funky One Take (25/5, 22.00) in L’Archiduc en het Ben Sluijs Trio (27/5, 22.00) in de Roskam zijn alvast aangestipt.

1617 JAZZ selfieman
© Wide Vercnocke

De selfiejager

Wie? Dit vrij recent opgedoken, op likes kickende specimen overgiet de mindset van de handtekeningenjager en de massatoerist met een licht jazzsausje en gaat op zoek naar de grootste namen en meest pittoreske achtergronden.
Met wie en wat wil hij op de foto? Waar de jazzfreak het lyrische kwartet van de gevierde gitarist Philip Catherine (25/5, 22.00) op zijn vertrouwde stek in de Sounds Jazz Club zal willen zien, kiest de selfiejager resoluut voor zijn zaterdagavondconcert in de schaduw van het gotische stadhuis (26/5, 19.45). Op vrijdag zal de chatbot – de “digitale assistent van de festivalganger”, waarmee stad en organisatie jazz en toerisme op elkaar willen afstemmen – hem doorverwijzen naar hetzelfde historische marktplein voor The Southern Blues-Jazz Revue (25/5, 21.30). Voor deze hommage aan Billie Holiday, Nina Simone, Bessie Smith en andere vrouwelijke blues- en jazziconen verzamelt Beverly Jo Scott niet alleen enkele klinkende namen uit de Franse muziekscene, maar ook het jonge grut dat ze als jurylid van The voice Belgique begeleidde. ’s Zaterdags maakt de zangeres samen met collega’s Jean-Pierre Onraedt, Thierry Plas, Jan Hautekiet, Patrick Riguelle en Perry Rose bovendien deel uit van de All Stars Solidar Band (27/5, 20.45), die het solidariteitsfestival van de gemeente Elsene afsluit op het Fernand Cocqplein. En zoals u wellicht weet: sterren en selfiejagers zijn twee handen op één buik.
Wat als de batterij van zijn smartphone leeg is? Dan helpt de chatbot hem een binnenlocatie opzoeken, die niet alleen elektronische apparatuur maar ook de innerlijke mens van verse (niet per se alcoholische) energie voorziet. Extra suikers worden opgeslagen bij Chocolatier Elisabeth in de Stoofstraat. Ook Färm, de coöperatieve bioshop aan Sint-Katelijne, biedt voor het eerst verse jazz aan. Glutenvrij.

1617 JAZZ partycrasher
© Wide Vercnocke

Het feestvarken

Wie? Deze partycrasher met een voorkeur voor pintjes en/of cocktails mag niet worden verward met het jivekonijn, dat al lindy hoppend voor water kiest om voldoende te hydrateren.
Welke feestjes staan er op zijn programma? Dit varkentje is voor de gelegenheid een vroege vogel, want op donderdagavond tekent hij al present op de aperoparty op het Luxemburgplein. Daar introduceert Cup of Jazz (24/5, 18.00), de resident-dj van de hippe Berlijnse Monkey Bar, zijn ‘jazzylectro’-stijl omringd door buitentapkranen en expatkroegen. Eenmaal de biersmaak te pakken, keert het feestbeest vrijdag misschien wel terug voor Marutyri (25/5, 20.00), een aanstekelijke instrumentale fusionband uit Rotterdam, waar zowel De wereld draait door als Snarky Puppy fan van zijn. Maar het beste feestje – dat weet deze partyanimal van horen zeggen – is dat waarmee onze nationale soulheld Delv!s (26/5, 21.30) op de Grote Markt de afterparty van Philip Catherine inzet en alle plaatselijke pelvissen in beweging krijgt. Hopelijk raakt het feestvarken ter plaatse, want waggelend tussen up- en downtown bestaat de kans dat hij een van de one-man brass bands tegenkomt. Ingehuurd door de organisatie om up- met downtown te verbinden, zou hij ook zijn wagentje kunnen aanhangen voor een polonaise richting dichtstbijgelegen gin-tonicbar.
Wat als hij de day after perte totale is? Dan kan hij via Facebook vanuit zijn luie zetel en met een cocktail van Spa en Dafalgan alsnog de 360° live streaming volgen van de concerten op de Grote Markt. Citymarketing, quoi.

> Brussels Jazz Weekend. 25 > 27/5, verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?