Brusselse vzw RANA helpt vluchtelingen vriendschappen sluiten

© Sophie Soukias

Na twee succesvolle concerten onder de noemer ‘Syrians got Talent’ bracht de Brusselse vzw RANA donderdagavond een winterconcert in het Elsense wijkcentrum Malibran. ‘We willen echte vriendschappen opbouwen.'

Wie het winterconcert bijwoonde, werd onthaald op traditionele Iraanse muziek, oriëntaalse-folkloristische dans (Dabke) en een 100 procent Brussels accordeonensemble. Een Syrische chef verzorgde een veganistisch buffet.

Die mix van stijlen weerspiegelt goed waar de vzw voor staat. Sinds de start van de vereniging, in de herfst van 2015, heeft de vzw zich verder ontwikkeld naargelang de noden van vluchtelingen.

De vzw kwam er onder impuls van een groep vrijwilligers. Zij wilden vermijden dat er vluchtelingen in de kou op straat moesten slapen. Intussen is RANA uitgegroeid tot een vereniging gespecialiseerd in vluchtelingenhulp. Zo groeit het aantal medewerkers met een vluchtelingen- of asielachtergrond.

“We richten ons op de langdurige integratie van vluchtelingen”, zegt voorzitter Jens Mueller. “Er zijn al veel vluchtelingenorganisaties die zich bezighouden met directe hulpverlening. Wij focussen op het menselijke aspect, de onderlinge contacten.”

vzw Rana
© Sophie Soukias

Vriendschappen

Het onlangs gelanceerde Buddies-project past in die visie. Jonge vrijwilligers of expats en Syriërs dragen het project. “Vele mensen willen helpen door kleding te geven of eens een bezoekje te brengen, maar het is voor vluchtelingen ook belangrijk om echte vriendschappen uit te bouwen.”

“Een buddy helpt een vluchteling met zijn administratie, de zoektocht naar een appartement of een school, of de inschrijving aan de universiteit. Het contact verloopt op die manier erg natuurlijk.”

Naast Buddies organiseert RANA ook regelmatig culturele excursies en avonden. Zo groeit de RANA-familie elke dag wat meer.

vzw Rana
© Sophie Soukias

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?