‘Een gedeelde liefde voor De Munt’

Met een gids over de Koninklijke Muntschouwburg heeft de verbrusselde Parisienne Isabelle Pouget een gat in de toeristische publicaties geledigd. Haar ‘guide d’accès’, zoals ze het werkje zelf noemt, snuistert langs alle functies van het gebouw en alle beroepen in de ateliers. Eens wat anders dan de lijvige dossiers die ze voor de media schrijft, als de intendant het nieuwe seizoen voorstelt.

Waren er al niet genoeg boeken over De Munt?
Isabelle Pouget: “Vooral dikke en uitvoerig gedocumenteerde boeken, ja. En geschreven voor de grote liefhebbers en kenners van opera. Maar voor een zeer breed publiek was er nog niets op de markt. Vandaar deze kleine gids. De operazaal teert nog steeds op ‘un public installé dans la vie’, ondanks alle moeite die we doen om jongeren te bereiken. Bij de rondleidingen die ik aan jongeren gaf, kreeg ik alsmaar de vraag: ‘Heeft u geen handig boekje over De Munt’?.”

Hoe legt u een complex kunstenhuis uit?
Pouget: “In ons onderwijssysteem krijgt muziek amper aandacht. Dat betekent dat vele volwassenen analfabeet blijven op het vlak van historische muziek en opera. Vandaar dat ze hun kinderen ‘onverschillig’ dom houden op dat vlak. Eigenlijk komen enkel de kinderen wiens ouders muziekliefhebbers of muzikanten zijn. Velen hebben het dan plots over hun verbazing en fascinatie over iets waar ze het bestaan niet van kenden. Ik heb geprobeerd om in mijn teksten zo eenvoudig mogelijk alle deelaspecten van het grote bedrijf uit de doeken te doen. De geschiedenis van het gebouw, de salons en ateliers, het repertoiresysteem en het creatieproces, de beroepen – van dirigent en en regisseur tot zanger: het komt allemaal beknopt met illustraties aan bod. Maar ook een project als ‘De Munt op het scherm’, het studiebureau, de machinerie, de rekwisieten en de hele financiële onderneming of publiekswerking en vrijwilligers- en mecenaswerking leg ik ‘verstaanbaar’ uit.”

Wat denkt u extra mee te geven met de handige gids?
Pouget: “Het is verbazend om te zien dat iedereen die hier lang werkt, persoonlijk ‘zwaar investeert’ in deze grote fabriek. Het gaat om een gedeelde passie, zelfs een gedeelde liefde voor De Munt, die in alle diensten herkenbaar is, of het nu bij de kapsters of op het secretariaat is. Ik heb geprobeerd om dit tastbaar te maken.”

Jean-Marie Binst

Het verhaal van de Munt, Snoeck (Ned.) en Mardaga (Fr.), 144 blz., 19,95 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • De gezichten van de Pride
  • Hoe Brussel Huisvesting al 8 jaar (bijna) geen huurtoelages betaalt
  • Gesprek met VUB-kandidaat-rectoren Jan Danckaert en Dirk Devroey
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Moonchild Sanelly: 'Ik hou van seks, en dat wil ik ook uitstralen'
  • Aimée De Jongh: la nouvelle vague néerlandaise de la BD
  • Kunstenfestivaldesarts: Silke Huysmans & Hannes Dereere
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement