Franse zanger Charles Aznavour op 94-jarige leeftijd overleden

© RV
| Aznavour was één van de laatste reuzen van het Franse chanson.

De Franse zanger Charles Aznavour is op 94-jarige leeftijd overleden, zo hebben zijn persattachés maandag bekendgemaakt. Aznavour was één van de laatste reuzen van het Franse chanson. Hij zou later deze maand hebben opgetreden in Vorst Nationaal.

Aznavour is in 1924 in Parijs geboren als zoon van een Armeense immigrant. Zijn carrière kwam pas goed op gang toen hij met Edith Piaf kon gaan touren. De zanger werd beroemd met liedjes als "La Bohème", "She", "Emmenez-moi" en "Mes Emmerdes".

Hij heeft in zijn ruim 70 jaar lange carrière meer dan 1.000 chansons gecomponeerd en in tientallen films meegespeeld. Vermaarde regisseurs als François Truffaut, Claude Chabrol of Volker Schlöndorff haalden hem voor de camera.

In augustus vorig jaar kreeg hij een ster aan de Hollywood Walk of Fame. Het laatste concert van Aznavour op Belgische bodem vond plaats in december 2016, in de Antwerpse Lotto Arena. Anderhalf uur lang - zonder pauze - onderhield hij zijn massaal aanwezige fans met zijn grootste hits van de voorbije halve eeuw. Eerder dit jaar moest hij enkele concerten afzeggen omdat hij zijn linkerbovenarm had gebroken.

Op 26 oktober zou hij optreden in Vorst Nationaal. Zijn liedjes gaan over liefde, familie, randgroepen en Armenië. In 1993 benoemde de Armeense president hem tot speciaal gezant voor humanitaire daden. In 1995 stelde Unesco hem aan als speciaal gezant voro Armenië. Sinds 2009 was hij Armeense ambassadeur in Zwitserland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?