Jammen in Jette, nu ook mét jamsessions

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
09/05/2013
Na een jaar afwezigheid staat Jam'in Jette er terug. Ondanks de financiële moeilijkheden en de zwakke steun van de lokale autoriteiten, is Brussels jongste wereldmuziekfestival er toch in geslaagd om een mooie affiche neer te zetten met veel muziek maar ook een kinderdorp en randanimatie. "We willen mensen samenbrengen rond muziek en zo werken aan sociale cohesie."

Jam'in Jette zag in 2008 het daglicht toen vier vrienden uit Jette een gratis evenement op poten wilden zetten om de muziek waar ze graag naar luisterden te delen met anderen. Ze speelden samen in een Afrikaanse percussiegroep, dus sprak het voor zich dat muziek uit Afrika een belangrijke plaats zou krijgen. Eerst kwam er een indoor festivalletje in de Péniche Fulmar, een vrachtschip op de Akenkaai. Dat was een succes en toen hebben de Jetse jongeren beslist om het outdoor te wagen, in het Jeugdpark van Jette. Met drieduizend bezoekers was dat meteen ook een rake zet.

Bertrand Veys begon in 2009 als vrijwilliger. Door zich steeds meer in te zetten, kreeg hij steeds meer verantwoordelijkheid en werd hij programmator. Al werkt het festival zonder officiële functies en blijft het allemaal vrijwilligerswerk, want dat is een van de pijlers van Jam'in Jette. "We willen mensen samenbrengen rond wereldmuziek en werken aan sociale cohesie. Het festival is gratis want we willen dat het voor iedereen toegankelijk is. Zo kunnen ook mensen die nooit naar een concert gaan, kennismaken met muziek uit andere windstreken," vertelt Veys van de vzw KWA! die alles in goede banen leidt en Afrikaanse danslessen geeft in CC Jette.

No logo
Duurzaamheid is een andere pijler van het festival. Er zijn artisanale producten afkomstig uit eerlijke handel, het bier komt van lokale brouwerijen en de flyers werden met plantaardige inkt gedrukt op gerecycleerd papier. "Er is een ngo-dorp waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en in discussie gaan met de aanwezige organisaties. Zo kunnen we via de muziek ons steentje bijdragen aan een betere wereld," zegt Veys. "We doen het zonder grote sponsors omdat we niet willen dat grote marketingboodschappen het festival overwoekeren. Aan ons wordt niets opgelegd."

De keerzijde van die vrijheid is dat het festival beperkte financiële mogelijkheden heeft. De inkomsten komen uit de verkoop van drank en eten en er is ook een kleine subsidie, al was de zwakke steun vanwege de gemeente wel een van de redenen waarom het festival vorig jaar niet plaatsvond. "Zo'n festival organiseren is veel werk dat berust op een handvol vrijwilligers die zich naast hun baan nog eens inzetten voor Jam'in Jette. Dat is een voltijdse job die er bovenop komt," vertelt Veys. "Jette kan een festival zoals het onze nochtans goed gebruiken, hier gebeurt bitter weinig op cultureel vlak. Daarbij ligt de gemeente ten noorden van het kanaal en vlakbij Simonis, wijken met een negatieve connotatie. Jam'in Jette brengt mensen naar de gemeente voor een leuke, feestelijke muziekdag."

Tegendraads
Sinds de eerste editie groeide het bezoekersaantal jaar na jaar tot 11.000 festivalgangers in 2011, volgens officiële cijfers van de politie. Alles wijst erop dat het aantal bezoekers dit jaar opnieuw zal toenemen, zeker als je ziet dat de organisatoren met weinig middelen toch een boeiende affiche kunnen samenstellen. Veys: "Ik kijk echt uit naar Azuleo, een flamencogroep uit Berlijn. Het is de eerste keer dat we flamenco programmeren. Les Frères Smith uit Parijs zullen ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen met hun opzwepende afrobeat in de lijn van Fela Kuti. En zoals de titel Contreband Mentality van hun album zegt: ze zijn volledig onafhankelijk en verwerpen de duistere kantjes van de muziekindustrie."

Elk jaar heeft Jam'in Jette een Afrikaanse diva. Dit jaar is dat Dobet Gnahoré uit Ivoorkust, die sinds kort trouwens in Brussel woont. "Haar muziek ligt op de grens tussen de Afrikaanse traditie en de moderniteit en haar boodschap is uiterst geschikt voor kinderen. Dat is mooi meegenomen want er komen heel wat kinderen naar ons festival." Die komen vooral voor het kinderdorp met dieren uit een Jetse boerderij, maar er zijn ook creatieve en pedagogische animaties, clowns en nog meer lekkers voor de kleintjes, allemaal gratis.

Naast een groot en een kleiner podium is er dit jaar ook een extra tent waar - eindelijk - jamsessions plaats zullen vinden. "Dat was elk jaar de meest gestelde vraag: zijn er ook jamsessions? Nu dus wel. Breng gerust je instrument mee," zegt Veys. Er is ook een fototentoonstelling en voor het eerst is er een bewaakte fietsenstalling. Op 10 mei is er een warm-up party met vier Brusselse dj's die wereldse grooves zullen draaien. Ook gratis. Of ze hopen dat allemaal gratis te kunnen blijven doen? "We hopen dat de gemeente in de toekomst toch nog op de kar springt om ons wat meer financiële slagkracht te geven. Hopelijk is het voor de festivalgangers duidelijk dat ze hun drank en eten in onze standjes moeten kopen, want daar hangt het overleven van het festival van af!"

Festival Jam'in Jette op 11 mei vanaf 13u in het Jeugdpark, Graafschap van Jettelaan te Jette. Gratis. Op vrijdagavond is er een opwarmingsparty van 18u tot middernacht. Meer info op www.jam-in-jette.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni