Lander Gyselinck op Brosella: 'Ik wil mezelf niet te serieus nemen'

Brosella nodigde Toots Thielemans uit om zijn 35e editie feestelijk af te sluiten. Mooi, maar er is meer. Zo krijgt de jonge jazzdrummer Lander Gyselinck carte blanche. Hij introduceert zowaar hiphop op Brosella.

Sinds zijn vierde zit Lander Gyselinck achter een drumstel. Op zijn twaalfde verzeilde hij in de wereld van de hiphop en de scratchers om zich meteen daarna met Mambocito Mio op het werk van Frank Zappa te storten. Hij had nog maar net het conservatorium achter de rug of hij speelde al in tientallen projecten met als grote gemene delers avontuur en experiment. Het leverde hem in 2010 de Toots Thielemans Jazz Award op en een plaatsje in "Jazz plays Europe Laboratory 2010", een project met jonge muzikanten uit verschillende landen. Ondertussen maakt hij deel uit van het Kris Defoort Trio en vroeg Pierre Vaiana hem voor de JazzLab-tournee met Itinerari Siciliani. Zeggen dat de 23-jarige Gentenaar een drummer is waar we nog van zullen horen, is een understatement. Noteer alvast de JazzLab-tournee in december 2011 met zijn eigen LABtrio. Maar eerst is er Brosella, met een speciaal hiphopproject.

Op MySpace wordt je muziek gedefinieerd als "Concrète/Expérimentale/Healing & EasyListening". Niet meteen wat je van een jazzdrummer zou verwachten.
LANDER GYSELINCK
: Die omschrijving is een bewuste keuze. Daarmee schets ik niet zozeer de muziek zelf maar mijn houding tegenover de muziek en het artiestendom. Ik wil mezelf niet al te serieus nemen en weiger in een hokje geplaatst te worden, anders had ik het louter bij de term 'jazz' gehouden. Maar die is te beperkend. Mijn interesse reikt veel verder.

Daarmee treed je in de voetsporen van drummers als Teun Verbruggen en Lionel Beuvens, die ook een zeer eclectische smaak hebben en in tientallen groepen spelen.
GYSELINCK
: Het is typerend voor drummers dat ze in heel veel bands actief zijn. Ik ben op dit moment betrokken bij een zeventiental projecten. Teun en Lionel mogen dan als jazzdrummers bekendstaan, zij luisteren ook naar uiteenlopende dingen. Dat is pure persoonlijke verrijking. De kunst is om alles te assimileren en op de juiste manier naar buiten te brengen. Van Jim Black leerde ik trouwens dat je eender welk genre mag spelen, als je het maar met smaak doet.

Toots Thielemans sluit dit jaar het festival af. Zou je met hem op een podium willen staan?
GYSELINCK
: Twee jaar geleden zag ik hem voor het eerst live. Dat was hartverwarmend mooi. Helaas heb ik nog niet de kans gehad om hem persoonlijk te ontmoeten. Natuurlijk zou ik weleens samen met hem willen musiceren. Ik besef wel dat ik mij op dat moment helemaal moet kunnen inleven in zijn esthetiek maar dat is net de uitdaging.

Wat mogen we van jouw optreden op Brosella verwachten?
GYSELINC
K: Het is een terugkeer naar mijn muzikale wortels. Op mijn twaalfde kwam ik in contact met MixMonsterMenno, die bij DJ Grazzhoppa's DJ Bigband draait. Hij leerde me de eerste knepen van het scratchen. Het was voor mij een middel om de New Yorkse undergroundcultuur van hiphop en breakdance waar ik al wat mee vertrouwd was, beter te leren kennen.

Nu nog houdt hij mij op de hoogte als hij iets interessants oppikt. Zo kwam ik bij Georgia Anne Muldrow terecht. Het eerste wat ik van haar hoorde, was Olesi: Fragments of an Earth: een instrumentale plaat met enkel beats, grooves en loops. Ik was meteen verkocht. Ik hoorde daarin Coltrane, P-Funk, Afro-Amerikaanse ritmen en jazzharmonieën, alles super-smaakvol geproducet. Muldrow kan ook fantastisch zingen en rapt op een unieke manier. Haar partner, Dudley Perkins, is een vrij bekende rapper in Los Angeles. Dat ik op Brosella met hen kan samenwerken, is een droom die verwezenlijkt wordt.

Wreed spannend allemaal hoor, want ik heb nog totaal geen idee wat het gaat worden. Een duet met Georgia Anne Muldrow, drums in combinatie met beats, een samenwerking tussen hen en mijn huidige groep, met daarin Dries Laheye, Andrew Claes en Joris Caluwaerts… Alles is mogelijk.

Brosella
waar: Groentheater, Osseghempark, Laken - 02-474.06.41 - info@brosella.be
uur: 15 > 01.00 uur

Lander Gyselinck speelt op 10 juli om 18.45 uur op de Royal Palm Stage 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Als één man achter Union, hoe de oude club weer hip wordt
  • Juicer Kylian: 'Deelsteps betalen mijn huur'
  • Bert Anciaux trekt lijst SP.A+: 'Nog één keer knallen'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Serge Aimé Coulibaly: épopéé d'une autre Afrique
  • De verzamelwoede van Benjamin Verdonck
  • Mike Yung: the sound of the underground
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement