Zes Belgische kanshebbers bij Koningin Elisabethwedstrijd

Koningin Elisabethwedstrijd voor zang.

Met een preselectie van zes Belgische sopranen, onder wie Cécile Lastchenko die aan het Consérvatoire Royal de Bruxelles studeerde, is het uitkijken naar de deelnemersvolgorde die op 29 april geloot wordt.

De negende editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang zal een verkorte versie zijn. Sinds de eerste zangsessie in 1988, toen Aga Winska als Eerste laureate uit de bus kwam, is aan de wedstrijd niet gesleuteld. 

Daar komt nu verandering in, zodat zangers minder tijd verliezen in hun drukke productiekalenders van opera- en concerthuizen en studio-opnames. Het concours in mei duur slechts twee weken meer, van de Eerste ronde en de Halve finale tot de Finale (1 tot 12 mei). Nadien volgen nog laureatenconcerten door het land.

In het voorjaar werden 312 video-inzendingen van kandidaten gescreend. Daar zijn 64 kandidaten van weerhouden. Die mogen aan het startlint staan op 1 mei. De loting van hun volgorde wordt bekend gemaakt op zondagavond 29 april.

Voor België nemen alvast Cécile Lastchenko, Emma Posman en Charlotte Wajnberg deel. En met dubbele nationaliteit ook Julie Gebhart (Belgisch/Duitse), Marianne Croux (Belgisch/Franse) en Déborah Salazar (Frans/Belgische).

Van de 22 nationaliteiten onder de kandidaten komt het gros uit Zuid-Korea (13), gevolgd door Frankrijk (9 + 2 dubbele nationaliteit), de VS (6 +1), Duitsland (5 + 2), Rusland (4 +1) en China (3).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?