101% Designed in Brussels: Vijf designers slaan vleugels uit

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
25/11/2009
Eerst samen op een stand op de designbeurzen van Milaan, New York en Londen. Nu nog heel even samen in de galerie van Designed in Brussels: vijf ontwerpers om nooit meer te vergeten, alles 101% Designed in Brussels.

Vijf als Brusselaar geclaimde designers stellen hun prototypes en blitse ontwerpen tentoon in de galerie van Designed in Brussels. Het zijn Nicolas Bovesse, Maarten De Ceulaer, Sebastien Wierinck, Gauthier Poulain en David Richiuso. In 2009 stonden ze en bloc als 101% Designed in Brussels te kijk op het Salone Satellite in Milaan, de ICFF-beurs in New York en het salon 100% Design in Londen. Alles (of bijna toch) betaald door Brussels Export en Designed in Brussels, dat ontstond rond journaliste Marie Pok (die ook Design Septembercoördineert) en dat diverse platforms aanbiedt voor 'mature designers' uit de hoofdstad.

Voor de vijf designers van de oogst 2009 heeft de voorbije internationale promotietournee een wisselend effect gehad op de carrièreplanning. Nicolas Bovesse, die een designstudio in de Hervormingsstraat in Elsene heeft, wil massaproducten voor winkelketens ontwerpen en gelijktijdig limited editions ontwerpen. Binnenkort maakt Bovesse de duotentoonstelling Home sweet home met Marina Bautier in Grand-Hornu.

Neem zijn vaas Torr. Die bestaat in vier prototypes en is nog niet op de markt. Bovesse: "Ik experimenteer nog met de perfectionering van het praktische gebruik, maar het ontwerpprincipe slaat aan." De vaas werkt op het eeuwenoude principe van de barometer: de atmosferische druk houdt het niveau van het watereiland onder de bloemen lager dan het water in het glazen reservoir waarmee het in verbinding staat. Pas als de stengels van de bloemen water opzuigen zakt het niveau in het reservoir. "Ook de vijfpotige kapstok die ik meenam op de beurzen is 'gelanceerd'; het Spaanse ABR Producción geeft het product uit."

Voor de expo in New York had Bovesse het stoeltje Ori (van origami) in metaalplaat onder het thema 'Basculement' vervaardigd. Daaruit zijn vier nieuwe afgeleide objecten zijn ontstaan. De flinterdunne metaalplaat van het zitvlak wil de designer tot 2 millimeter dun maken. Nu al lijken de speels ogende, opstaande hoekjes op fijn papieren plooiwerk. "Een hele uitdaging om alles sterk te houden als zitmeubel, terwijl ik toch materiaalbesparend wil werken."

Met zijn lichtarmaturen hoopt Gauthier Poulain net als David Richiuso met zijn 'boomstamrek' voor cd's (of boeken) door te breken in België. Sebastien Wierinck toont andermaal zijn serie Panels: een lichtblauwe zitbank, stoelen en een tafel in multiplexplaten van berk. Wierinck: "Panels is mijn allereerste ontwerp (en nog niet in productie) waarmee ik de smaak te pakken kreeg om digitaal, driedimensioneel te gaan ontwerpen. Gewoon mezelf uitdagen, en low budget werken." Wierinck werkt van Den Haag tot Bangkok en Marseille, zonder 'vast' atelier.

Design Vlaanderen heeft Wierinck om duistere redenenen nog niet omarmd, maar Parijs erkent onze designer wel: daar mocht hij onlangs het interieur (plafonds en muren) van het nieuwe café en vogue Le Cent Quatre ontwerpen. En Maarten De Ceulaer, bekend van de strijkijzers annex boekensteunen, een product waarvoor hij dankzij de beurs van Londen een mogelijke uitgever vond, heeft al twee series lopen van zijn groene stapelkast gemaakt uit valiezen. De Ceulaer: "Milaan kent me nu. En in New York heeft het grote Bergdorf Goodman de kast A Pile of Suitcases (zie foto) als industrieel product en als limited edition in huis gehaald. Zonder ruggensteun van 101% Designed in Brussels was dit nooit gelukt."

:: 101% Designed in Brussels 2009
> 18.12.2009, ma > vr 10 > 17.00, gratis designed in brussels, Lakensestraat 99, Brussel, 02-218.01.40, info@designedinbrussels.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni