Anciaux koopt dansschool Rosas

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
25/06/2008
Het wereldvermaarde dansgezelschap Rosas en de eraan verbonden school P.A.R.T.S. zijn uit de nood. Minister van Cultuur Bert Anciaux (Vl.Pro) koopt de gebouwen aan de Van Volxemlaan in Vorst. "We maken van Brussel hét danscentrum van de Vlaamse gemeenschap," zegt minister Anciaux.

R osas betrekt al jaren enkele industriële panden aan de Van Volxemlaan, oorspronkelijk de Blanchisserie Royale de Forest, waar vroeger de koninklijke lakens werden gewassen. Die gebouwen zijn ideaal: er is veel ruimte zodat het gezelschap er tal van grote en kleine dansstudio's heeft kunnen inrichten. Die worden gebruikt door de dansschool P.A.R.T.S., voor dansers die een voorstelling willen maken, en voor de repetities voor de dansproducties van Rosas zelf. Rosas houdt er ook kantoor.
Rosas moet voor de huisvestingskosten jaarlijks 258.000 euro ophoesten. Dat is een smak geld, zeker sinds Rosas niet langer als huisgezelschap van de Muntschouwburg kan aantreden en daardoor sinds vorig jaar aankijkt op een subsidieverlies van ongeveer 500.000 euro. De huisvestingsproblemen, die vanaf 1 januari erg nijpend zijn geworden, hangen al een tijdje als een strop om de hals van gezelschap en school.

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Vl.Pro) heeft zopas een overeenkomst getekend voor de aankoop van de gebouwen. Eigenaar is de nv De Nieuwe Werkhuizen, een vastgoedbedrijf van de Vlaamse industrieel Piet Van Waeyenberge en de Nederlandse zakenman Kees Eijrond. De Vlaamse Gemeenschap telt 4,5 miljoen euro neer voor de gronden en de gebouwen. "Dat is een faire prijs," zegt minister An­ciaux. "Hij ligt onder de geschatte prijs van het comité van aankoop. Het is bovendien een buurt in volle ontwikkeling. En we versterken ook de culturele Vlaamse aanwezigheid in dit deel van Brussel."

Anciaux is ook opgetogen dat hij Rosas uit de brand kan helpen, "een essentiële kernspeler in ons cultuurbeleid, échte wereldtop."

Door de operatie kan de huur die Rosas moet betalen, teruggebracht worden tot 20.000 euro. Dat levert het gezelschap een winst op van 238.000 euro, min of meer het bedrag dat Rosas sinds vorig jaar tekortkomt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni