Archief François Schuiten verspreid over Brussel en Parijs

© brusselnieuws.be
28/03/2013
De Brusselse striptekenaar François Schuiten (56) schenkt de originele versies van zijn beste albums weg. Een deel komt terecht in de Bibliothèque Nationale de France in Parijs. Volgens Schuiten is dat omdat die bibliotheek de middelen heeft om de albums te bewaren.

Een ander deel wordt ondergebracht bij de Koning Boudewijnstiching, die het Fonds Schuiten opricht. Ook het Belgisch Stripmuseum en het stripmuseum van Angoulême krijgen originele albums in handen.

"Ik wil dat mijn albums ook in de toekomst nog in perfecte staat verkeren", zegt Schuiten in Le Soir. "Als de originele albums bewaard blijven, kunnen ze worden gebruikt als basis voor een herdruk. Als mijn kinderen de albums vandaag zouden erven, zouden ze niet anders kunnen dan ze te verkopen om de successierechten te betalen. De waarde van de originelen wordt namelijk zo hoog geschat." Schuiten kaartte het probleem al eerder aan bij ex-minister van Financiën Didier Reynders (MR).

Hij neemt niet zonder emoties afscheid van zijn albums. "Het is mijn manier om te tonen dat boeken niet toebehoren aan hun auteurs. Boeken behoren in de eerste plaats toe aan lezers. Zij hebben het recht om verhalen te ontdekken."

François Schuiten (56) is onder meer bekend van de reeks De duistere steden, die hij samen met de Franse scenarioschrijver Benoît Peeters schreef.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni