Arenbergproject wint Kunstwijkprijs

Karolien Merchiers
© Brussel Deze Week
01/12/2004
Het zopas voltooide renovatieproject op de hoek van de Arenbergstraat en de Bergstraat heeft de Kunstwijkprijs 2004 in de wacht gesleept. Ondanks de stevige concurrentie stak het project hoog uit boven de andere kandidaten, en de jury hoefde er dan ook geen externe expert bij te halen om de knoop door te hakken. Het project omvat dertigduizend vierkante meter woon- en kantoorruimte, die erg gegeerd bleken op de huurmarkt.

De vzw Kunstwijk is oorspronkelijk ontstaan als buurtcomité, maar is inmiddels uitgegroeid tot een stedelijke vereniging die ijvert voor een beter evenwicht tussen stedelijke vooruitgang en het behoud van het patrimonium.

Brussel mag geen museumstad vol oude gebouwen worden zoals Brugge, vinden ze bij Kunstwijk; het moet een bruisende stad blijven, die haar functie van Belgische en Europese hoofdstad aankan. Maar dat mag niet ten koste gaan van waardevolle oude gebouwen. Daarom looft de vereniging om de twee jaar een prijs uit om een buwkundig project te bekronen dat vooruitgang en erfgoed met elkaar weet te verzoenen. In 2002 ging de prijs naar het project op de Treurenberg dat de dertiende-eeuwse stadswal incorporeerde in een aantal woningen, en dit jaar is er opnieuw een opvallende winnaar: het Arenberg-project.

Toen de KBC zijn enorme kantoorgebouw in de Arenbergstraat verliet, bleef er een puingruwel-in-wording achter, en dat op vijfhonderd meter van de Grote Markt. Na twee jaar intensief werken mag het resultaat er wezen. Behalve het KBC-gebouw - in 1912 door een Berlijnse architect gebouwd voor de Deutsche Bank - werd ook het aanpalende Horta-gebouw grondig onder handen genomen. Het werd indertijd gebouwd als winkel voor de bekende juweliersfamilie Wolfers, en bevat behalve de beschermde benedenverdieping en salon twee patio's met opmerkelijke gevels. Tot slot beslaat het project ook de huizenrij langs de Bergstraat. Een deel hiervan heeft nog geveltjes uit de zeventiende eeuw; de rest zijn kopieën die stammen uit de tijd van Expo '58.

Woningen
Architect Philippe Verdussen van Archi 2000 en aannemer Louis De Waele van de NV Almafin brachten de immense kantoorruimten opnieuw samen onder één zinken dak, met een patio en twee binnenpleintjes om het geheel wat luchtiger te maken. De totale kantoorruimte beslaat zo'n twintigduizend vierkante meter. Een deel hiervan zal binnenkort worden ingenomen door het kabinet van minister Anciaux.

Aan de kant van de Bergstraat is er 7.500 m² woonruimte en 2.500 m² handelsruimte. De winkeltjes bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping aan de straatkant. Aangezien ze geen aparte ingang hebben tot de woonverdiepingen en men eventuele leegstand zoals in de Nieuwstraat wil vermijden, zijn er aparte ingangen aan de achterzijde van de huisjes, waar een doodlopend steegje toegang zal bieden tot de trappenhuizen. Het steegje leidt ook naar een nieuw flatgebouw achter de huisjes. Alle woningen gingen als zoete broodjes weg; volgens vzw Kunstwijk het beste bewijsdat het project zijn prijs verdient.

Twee andere projecten die zich niet meteen in de actieradius van de vzw bevinden konden geen prijs krijgen, maar wel een bijzondere vermelding. Het gaat om de restauratie van de art nouveau-etalage van de bloemenwinkel van Daniël Ost, in de Koningsstraat, en de restauratie van het neo-renaissance herenhuis in de Komediantenstraat 24, waar nu de Vereniging van Europese Anesthesisten huist.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni