Artiestenparcours in Sint-Gillis zet ateliers open

Matthias Vanheerentals
© Brussel Deze Week
26/04/2006
Van zaterdag 6 tot en met zondag 21 mei vindt de tiende editie van Parcours d'Artistes plaats. Ruim 450 kunstenaars zetten de deuren van hun atelier open voor het grote publiek. Ze willen de kloof met het publiek verkleinen en de culturen dichter bij elkaar brengen. Daarnaast is het ook een ideale gelegenheid om nieuw talent te ontdekken.

Gastvrijheid is het sleutelwoord van Parcours d'Artistes. Om de openheid en vriendelijkheid te benadrukken zal elke deelnemende artiest een versierde stoel voor zijn of haar deur zetten. Naast de individueel exposerende kunstenaars zijn er heel wat grote tentoonstellingen. De centrale infoplaats van het parcours zit in het Volkshuis, dat dit jaar honderd jaar bestaat. Daar kunt u onder meer een fototentoonstelling van Anne-­Sophie Galand bekijken. Zij fotografeerde al 2.500 mensen in straten op een zwarte achtergrond. Aan het eind van de rit wil ze twee procent van de wereldbevolking op foto vastgelegd hebben.

Nog in het Volkshuis kunt u een afdruk van uw hoofd laten maken in gips of klei. In enkele minuten maakt Fred Martin zo'n masker. Maar ook in het Pelgrimshuis kunt u terecht, voor allerhande workshops. Zo leert u driedimensionale portretten met fluorescerend licht te maken. Of u kunt lessen volgen om muziekinstrumenten van recuperatie- en bouwmaterialen te maken. U leert er animatiefilms te maken, en tijdens de cursus beeldtechnieken krijgt u voeling met het penseel en het doek. Voorts loopt er in het gemeentehuis van Sint-Gillis een tentoonstelling van de Stichting Pierre-­Paul Hamesse. Elk jaar geeft die organisatie aan onbekend talent een kans. In de Metaalstraat 40 kunt u Europese en Afrikaanse kunstenaars uit verschillende landen aan het werk zien: een mooie gelegenheid om de Afrikaanse kunstenaars te ontmoeten. Maar er is meer. In de Academie van Schone Kunsten kunt u pottenbakken en een papieroven maken, een primitieve techniek om aardewerk te bakken. Het Cultureel Centrum Jacques Franck programmeert tentoonstellingen, een videotheek van hedendaagse kunst en filmvoorstellingen, van onder anderen Angel Vergara, Emilio López Menchero en Antonin de Bemels. Er zal ook een selectie zijn van het Centrum voor de Kunstfilm. De film Edvard Munch treedt binnen in de intimiteit van een schilder en van een tijdperk. En ook Rembrandt is een niet te missen film voor kunstliefhebbers.

Dit jaar stelt Artichaud, in samenwerking met het OCMW van Sint-Gillis, de tentoonstelling Art-gens voor. In het OCMW kunt u ook kijken naar Camaleónart, een denkbeeldige caleidoscoop die de geest stimuleert en daardoor dromen, liefde, verlangens en poëzie versterkt.
De openingsavond vindt plaats op vrijdag 5 mei in het Volkshuis.

:: Meer info op 02-534.56.05, culture.1060@stgilles.irisnet.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni