Bains::Connective bijna kopje::onder

Bains::Connective in het oude zwembad van Vorst gaat benarde tijden tegemoet. De eigenaar, film- en vastgoedinvesteerder Dominique Janne, wil de kunstenwerkplaats er liever uit. De vzw mag hoedanook niet gratis blijven.

Een imposante installatie van kartonnen dozen in honingraat-motief, een soundscape waarvan de klanken worden bepaald door waterdamp die een laser beroert. In Bains::Connective, in 2006 door de Vlaamse Gemeenschap erkend als kunstenwerkplaats, broeit het van de creativiteit. Met dank onder meer aan Diligence, een kunstenaarscollectief uit Nice dat er tot eind deze week resideert. Straks misschien is het uit met de pret. "We mochten hier gratis verblijven in ruil voor renovatie," zegt zakelijk leider Ruth Flikschuh, "Die periode is voorbij. Nu zullen we moeten betalen. En daar hebben we de centen niet voor."

De oude baden van Vorst hebben een enorm potentieel, zegt Flikschuh. "Hier is geschiedenis geschreven. In 1985 ging het openbare zwembad dicht. Toen kwam er een discotheek. Het weigeren van jongens uit de buurt was de aanleiding voor de rellen van Vorst in 1992."

Volgens Flikschuh is een ruimte als deze meer dan ooit nodig. "Hier heb je van de hoogste aantallen jongeren van heel Brussel. Er zijn geen Nederlandstalige activiteiten voor kinderen. Anderzijds wemelt het in Vorst en Sint-Gillis van het talent. Met Wiels en Rosas is er heel wat creativiteit in de wijk. Deze kunstenwerkplaats mag niet verdwijnen."

Bains::Connective hoopt nu op geld van het kersverse wijkcontract. "Als de gemeente het gebouw koopt en renoveert, kunnen de baden weer tot hun recht komen als ruimte, voor kinderactiviteiten en taallessen en als kunstenlaboratorium. Plaats genoeg." Flikschuh hoopt op duidelijkheid voor het eind van het jaar.

Tijdens Bar Plankton, nu vrijdag 28 november om 20 uur, is de installatie van Diligence te zien (Berthelotstraat 34).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Skaters vragen Brussel om begrip en infrastructuur
  • De Ring rond Brussel: Hoe Vlaanderen veel geld kan besparen
  • 150 bronnen in de stad: 'We hebben dit water nodig in een drogere wereld'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Theater Aan Zee: De reus in de mens
  • Portrait à fleur de peau de Pitcho Womba Konga
  • Rue de Manchester: la destination estivale la plus prisée des Bruxellois
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement