Beersel sluit het Herman Teirlinckmuseum

© FM Brussel
23/08/2013
De gemeente Beersel gaat het Herman Teirlinckmuseum sluiten. Dat heeft het schepencollege donderdag beslist. Oppositieleider Ben Weyts reageert boos.

Op 1 januari 2014 sluit het museum de deuren. Het Herman Teirlinckmuseum telde nog één voltijdse werknemer, die zal moeten afvloeien.

De beslissing komt er omdat de gemeente moet besparen en omdat de interesse voor het museum afgenomen is. "De Vlaamse regering verplicht ons om te besparen en dus moeten wij keuzes maken", zegt burgemeester Hugo Vandaele (CD&V). "Als we naar de prioriteiten van een gemeente kijken, dan liggen die elders dan in het openhouden van een museum. Laat die zaken dan maar over aan een hogere overheid indien het dan echt zo interessant is."

Oppositieleider Ben Weyts (N-VA) reageert boos op de beslissing. Volgens hem werd die genomen zonder de gemeenteraad of de inwoners te raadplegen.

Beersel kreeg het huis van schrijver Herman Teirlinck (1879-1967) in 1979 in haar bezit. Twee jaar later werd het officieel als museum geopend.

Intussen is ook een petitie opgestart voor het behoud van het museum.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni