Beste musea in drie gewesten bekroond

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
14/04/2011
Ieder jaar reikt Openbaar Kunstbezit in Vlaanderen de Museumprijs uit. Drie musea – een Brussels, een Vlaams en een Waals – krijgen van een tweetalige jury dan een prijs van 10.000 euro als erkenning voor hun kwaliteitsaanpak.

Eerst wordt een shortlist opgesteld door een nominatiejury, die is samengesteld uit een vijfhonderdtal stakeholders in de museumsector (musea, museumverenigingen, media, overheden). Uit de drie lijsten met nominaties kiest de jury dan de drie winnaars. Voorts is er in elk gewest een Museumpublieksprijs, goed voor 2.500 euro per museum. Daarvoor kun je stemmen via www.museumprijs.be (en www.prixdesmusees.be) of via een formulier (02-269.58.30).

Kinderen tot 14 jaar kunnen ook stemmen voor de Kinderjuryprijs, die een museum bekroont dat kindvriendelijkheid en toegankelijkheid voor jongeren hoog in het vaandel draagt.

Het Museum voor Natuurwetenschappen was de Brusselse winnaar van de eerste editie in 2006. De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, het Museum voor Schone Kunsten van België, het Belvue Museum en ten slotte Cinematek gingen in de daaropvolgende edities met de prijzen voor Brussel lopen. Maar er rest nog een tachtigtal musea in het Brusselse gewest, keuze te over dus.


Stemmen kan nog tot 25 mei. Op 31 mei worden de prijzen (niet openbaar) uitgereikt in Cinematek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni