Bruegelmuseum op lange baan

Het Bruegelmuseum gaat dan toch niet open in september 2017. Dat bevestigt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA). Maar dat heeft volgens haar kabinet niets met de opgelegde besparingen te maken. Nog voor deze regering aantrad, was er al geen geld voorzien.

Pieter Bruegel moet zowat de meest geduldige schilder uit onze geschiedenis zijn. Het Bruegelbeeld van Tom Frantzen wacht al veertien jaar op een bestemming. En het Bruegelmuseum in de Hoogstraat dreigt dezelfde weg op te gaan. Voorlopig is er nog geen nieuwe openingsdatum voor het museum vooropgesteld.

Bruegel heeft vermoedelijk in de zestiende eeuw in het pand aan de Hoogstraat 132 gewoond. Wat wel zeker is, is dat Bruegel van 1563 tot 1569 in de Marollen heeft gewoond. Het is ook zeker dat David Teniers III in het huis heeft gewoond. En dat Bruegel in de Kapellekerk begraven ligt.

In augustus 2013 luidde het nog dat de leefwereld van Bruegel in het huis tot leven zou worden gebracht. Bruegelfan Irène Heulens-Vandermeiren schonk het Museum voor Schone Kunsten in 2007 120 aan de schilder gerelateerde objecten. Dat moest onderdeel worden van een heus Bruegelparcours. In het Museum voor Schone Kunsten hangen vijf belangrijke Bruegels. De renovatie en inrichting werd in 2013 geraamd op twee miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze maand
  • A dip into Bluai's dreamy indie rock world
  • Géraldine Tobe: portrait d'une jeune femme en feu
  • 'De acht bergen' van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement