Brussels Film Festival dreigt te verdwijnen

JP
© BRUZZ
08/03/2017

Het Brussels Film Festival, dat jaarlijks plaatsvindt in en rond Flagey, dreigt te verdwijnen. De betrokken overheden, het Brussels Gewest en de Franse Gemeenschap, kennen geen subsidies meer toe.

De voorbereidingen voor het aankomende festival zijn al in volle gang. De eregast van dit jaar had zijn aanwezigheid al bevestigd en ook de retrospectieve werd al gepland. Nu blijkt echter dat de subsidiërende overheden, de Franse Gemeenschap en het Brussels Gewest dit jaar geen subsidies zullen toekennen. Daarmee verliest het festival zijn belangrijkste inkomstenbron die goed is voor 170.000 euro. In totaal heeft het festival jaarbudget van 400.000 euro, waarvan 250.000 'cash', de rest bestaat uit diensten en ruilcontracten. Ook op gemeentelijk en Europees niveau krijgt het festival subsidies, maar daarmee lijkt het festival het niet te redden.

Het festival verkeerde al langere tijd in financiële moeilijkheden. Het kon blijven voortbestaan door de enthousiaste medewerking van een handvol gepassioneerden. “Het festival hield zich ondanks de budgettaire moeilijkheden staande, ook tijdens de lastig omstandigheden in 2016, zoals de nasleep van de aanslagen, de algemene staking en het EK voetbal,” zegt Kristof Polfliet van het Brussels Film Festival.

Volgens Polfliet staan de subsidieverstrekkers niet achter de artistieke lijn van het festival. Het festival zou onvoldoende bijdragen aan het imago van Brussel, en de bezoekerscijfers laten te wensen over. Dat terwijl er volgens Polfliet juist bijzonder veel vraag is naar festivals als deze. "Zowel van de pers, de filmsector als de verschillende culturele gemeenschappen in Brussel krijgen we heel positieve feedback. De discrepantie is groot."

Brief en steun uit het veld
Voorlopig geeft het festivalteam nog niet op. "Er ligt op dit moment nog een brief bij de betrokken ministers, waarin we vragen om nog eens samen te zitten om te kijken naar de mogelijkheden. Ook hebben we ons netwerk geactiveerd en hopen we dat er een reactie komt uit de filmsector," zegt Polfliet.

Het festival zet al sinds 2003 Europese en Belgische cinema in de kijker. Elk jaar presenteert het festival honderd kort- en langspeelfilms. Naast filmvertoningen staan er ook professionele ontmoetingen, masterclasses en filmconcerten op het programma. Normaal gezien zou het festival dit jaar plaatsvinden van 16 tot 22 juni in Flagey.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws , Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni