Brusselse bibliotheken: vrolijke vrienden in Watermaal-Bosvoorde

An Devroe
© Brussel Deze Week
22/04/2011
Voor het eeuwfeest van de bibliotheek Rozenberg in Watermaal-Bosvoorde heeft het personeel vorig jaar een lied geschreven op de tonen van ‘Vrolijke vrienden’. Het werd tijdens de opendeurdag opgevoerd met veel enthousiasme en weinig middelen - een bekende combinatie in bibland.

Ook een eeuwenoude bibliotheek probeert de Google-generatie te vriend te houden. Al is dat niet simpel, zo weet ook bibliothecaresse Hilde Claes: "Er zijn natuurlijk nog 14- tot 16-jarigen die graag lezen, maar meestal hebben ze op die leeftijd andere interesses. Ze zijn dan graag zelfstandig en combineren gaan shoppen in de stad met een anoniem bezoek aan een grote bibliotheek. Maar af en toe komt er iemand terug die blij is dat we hem of haar persoonlijk kunnen begeleiden, bijvoorbeeld bij een eindwerk."

Die nauwe banden houden de boel ook draaiende. Zo kan de bib behalve de vier vaste medewerkers elk jaar een beroep doen op een vijftiental vrijwilligers. De bib laat bezoekers weten wanneer hun aanvraag is toegekomen en hier mag je zelfs het laatste nummer van een tijdschrift lenen. Het jaarverslag laat dan ook niet na om te zeggen dat de appreciatie van de leners soms de vorm van een doos pralines of een roos aanneemt - we zijn hier tenslotte in Bibliotheek Rozenberg, genoemd naar de villa waarnaast de bib vroeger gelegen was.
Op ons vragensalvo naar digitale nieuwigheden (Hotspots? Zelfscanbalies? Games?) zegt Claes: "Veel te duur allemaal. We zijn een sympathieke bibliotheek die dicht bij de klant wil staan. Je kunt ons niet vergelijken met grote bibliotheken zoals de hoofdstedelijke of die van Schaarbeek."

Die ene gratis internet-pc staat er trouwens werkeloos bij: "Vorig jaar werd hij slechts 17 uur gebruikt, dit jaar tot nu toe anderhalf uur. Andere bibliotheken in Brussel begrijpen dat niet, maar de inwoners zijn hier nu eenmaal niet arm."

Hoewel geen voortrekker op het vlak van de nieuwe media, gaan hier net zoals in andere bibliotheken internet- en Facebooklessen door. Samen met haar collega-bibliothecaresse Klaar De Man volgt Claes de cursus '23 dingen', die hen introduceert in de wereld van de sociale media (blogs, Flickr, Facebook, Twitter, …) "Om mee te zijn," zegt ze, "speuren we naar geschikte 'dingen' voor de bib. Facebook en een blog zien we wel zitten, maar waar halen we de tijd om alles goed bij te houden? De basisfunctie van de bib vandaag is toch nog altijd individuele bezoekers en klassen boeken en andere materialen bezorgen. En de sfeer is hier goed, de mensen voelen dat."

De bibliotheek mocht voor haar wat beter bewegwijzerd zijn, tenslotte ligt het winkelcentrum van het Keymplein vlakbij. Bibliotheek Rozenberg vind je aan het eind van een doodlopende kasseiweg, bij duister weer een lichtbaken. Vanuit de leeszaal kun je het station van Watermaal zien, terwijl op je schoot een treintje leesvoer wacht.

-------------------
Thomsonlaan 3 (en extra uitleenpost 'De Jachthoorn', Delleurlaan 41), Watermaal-Bosvoorde, 02-675.33.79, www.watermaal-bosvoorde.bibliotheek.be

Brusselse bibliotheken

Welke troeven hebben de Nederlandstalige bibliotheken van de negentien Brusselse gemeenten? BDW zoekt het voor u uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Cultuurnieuws , Brusselse bibliotheken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni