Carolus V Festival dompelt Brussel onder in de renaissance

© Belga
11/05/2017

Het Brusselse historische en archeologische erfgoed van de renaissance wordt van mei tot september opnieuw in kijker gezet tijdens het Carolus V Festival. De organisatie stelde donderdag de brede waaier aan feestelijke en culturele activiteiten voor.

In het Broodhuis op de Grote Markt wordt op 18 mei het 150-jarig bestaan van Charles de Costers De Legende van Uilenspiegel, een Brussels literair meesterwerk, gevierd. De Family Day, op 21 mei op de Coudenberg, laat de hedendaagse gezinnen een tijdssprong maken met thematische spelletjes als kruisboogschieten en een heus Renaissance-buffet.

Op het programma staan ook enkele klassiekers zoals het feest van de Ommegang, dat van 5 tot 8 juli plaatsvindt in het Warandepark. Het hoogtepunt is zoals elk jaar de historische stoet van de Ommegang waarbij 1.400 figuranten de sfeer van de vijftiende eeuw op woensdag 5 en vrijdag 7 juli naar de straten van Brussel en de Grote Markt brengen.

Erasmushuis geopend
Deze editie gaat er ook speciale aandacht uit naar Remigio Cantagallina, een Italiaanse kunstenaar die 400 jaar geleden Europa doorkruiste. Via een tentoonstelling en wandeling rond zijn tekening word je meegezogen naar het Brussel en Europa van toen.

Voor het Carolus V Festival opent het Erasmushuis, één van de oudste woningen van België (1515), opnieuw de deuren. Nu het interieur terug hersteld is in zijn oorspronkelijke staat, is het een waar kijkstuk en bovendien zal er uitzonderlijk een eigenhandig brief geschreven van Keizer Karel worden tentoongesteld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni