Na jaren van getouwtrek is Daarkom, het Vlaams-Marokkaans cultuurhuis, dit weekend feestelijk geopend. Vlaamse en Marokkaanse artiesten gaven er een voorproefje van wat we de komende maanden mogen verwachten. De discussie over het nut van het cultuurhuis houdt aan.

Daarkom wil de Vlaamse en Marokkaanse cultuur samenbrengen in een groot cultuurhuis. Daarkom krijgt onderdak in het voormalige theater La Gaité op de Wolvengracht. Architect Karim Osmani toverde het interieur om tot een mix van moderne en traditionele elementen.

De opening van Daarkom heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Na de officiële aankondiging in 2006 duurde het nog vijf lange jaren voor alles in orde was. Maar het huis blijft voor controverse zorgen. N-VA vindt het project veel te duur, volgens de partij ging er al meer dan vijf miljoen euro Vlaams geld naartoe.

De directeur van Daarkom, Roos Pauwels, klaagde eerder deze week dan weer dat er te weinig geld is om een kwalitatief programma uit te werken. Op de opening nuanceert ze die kritiek. "We gaan iets kleinschaliger beginnen," zegt ze. "Maar misschien is het goed dat we stap voor stap van start moeten gaan."

Vlaams Parlementslid en medeprojectleidster van Daarkom, Yamila Idrissi (SP.A) vindt dat de focus moet liggen op het positieve. "Ik vond die kritiek zo vlak voor de opening een beetje ongelukkig," zegt ze. "Het is belangrijk dat de overheden die hier tussenkomen hun verantwoordelijkheid nemen om dit huis leefbaar te maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni