Daarkom zeker dicht tot eind 2013

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
17/04/2013
Het Vlaams-Marokkaans huis Daarkom aan de Wolvengracht zal sowieso nog heel 2013 gesloten blijven. En het kan alleen een doorstart maken als Vlaanderen het gebouw op orde zet en samen met Marokko voor een aangepaste financiering zorgt. "Beide overheden moeten een duidelijke keuze maken: het al dan niet laten slagen van Daarkom."

Een en ander staat te lezen in het meerjarenplan dat het bestuur van het cultuurhuis overmaakte aan Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) en de leden van de commissie Cultuur.

Daarkom gaat in op het verzoek van de minister om 'receptief' te werken. De vzw zal dus zelf geen producties opzetten maar een programma samenstellen met activiteiten van andere organisaties en kunstenaars. Daartoe moeten er samenwerkingsverbanden gesloten worden. Maar niemand wil zich engageren om met Daarkom in zee te gaan zolang enkele basisvoorwaarden niet vervuld zijn, schrijft het bestuur. Eerst en vooral moet er duidelijkheid komen over de verantwoordelijkheid van de twee initiatiefnemende overheden, Vlaanderen en Marokko, en moet er een akkoord zijn over een aangepaste financiering.

Schauvliege besliste in februari om de Vlaamse bijdrage te halveren, van 515.000 naar 250.000 euro. Reden? Marokko wil ook niet met meer over de brug komen. Daarkom kreeg van de minister de opdracht het meerjarenplan 2013-2016 op te maken met een budget van 500.000 euro: de helft van Marokko, de helft van Vlaanderen. Hiermee zou ook de huur van ruim 300.000 euro per jaar moeten betaald worden.

Voorzitter Larbi Khetouta zei toen al dat dit niet realistisch was. In het beleidsplan bevestigt Daarkom dit standpunt: in de begroting wordt gewoon uitgegaan van een Vlaamse subsidie van 515.000 euro. Alleen voor dit jaar - het gebouw is sinds december dicht, het personeel weg - houdt de vzw zich aan het Vlaamse richtbedrag van 250.000 euro.

Een andere voorwaarde die de Vlaamse Gemeenschap moet vervullen, is het in orde zetten van het gebouw. Dat moet beter beveiligd en technisch uitgerust worden. En de houtworm moet weg.

Dit dient in de loop van 2013 te gebeuren. Daarna kan personeel aangeworven worden zodat het cultuurhuis volgend jaar weer open kan. De focus in 2014 zou liggen op de Groote Oorlog en vijftig jaar Marokkaanse immigratie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni