Dalkia-schadedossier 'en cours'

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
16/06/2011
Conservator Liesbeth De Belie en algemeen directeur Michel Draguet leggen samen uit wat de stand van zaken is in het schadedossier-Dalkia.

In 2008 bracht Dalkia's defecte luchtbevochtiger 842 werken in de problemen (lees 'Hoe zou het zijn met... de schade in het Museum voor Oude Kunst', in BDW 1274 van 8 april).

De Belie: "Een equipe van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium of KIK heeft de eerste weken na het ongelukkige incident een conserverende ingreep uitgevoerd (lees in dezelfde BDW 'Laat de belastingbetaler zien wat het KIK doet'). Alles wat los dreigde te komen, werd geëgaliseerd en gehecht. Later kwam de schadeberekening en een periode van afwachten hoe de schadeclaim zou uitpakken. Omdat de zaak begon uit te lopen, zijn we, na een akkoord van de tegenpartij in het verzekeringsdossier, begonnen met restauraties aan de werken."

Draguet vult aan: "Wat het meeste tijd vraagt, zijn de onderhandelingen tussen de advocaten. (De KMSK hebben geen jurist in dienst en moeten het doen met de advocaat die door de minister is aangesteld, red.) We werken sinds midden 2010 met twee externe restaurateurs die twee dagen per week aan deze collectie werken. (De KMSK hebben ook geen eigen restaurateurs, red.)

Het is niet de ernst van de schade die het dossier doet aanslepen - want alle schade is omkeerbaar -, wél de omvang. De restauratie van heel deze reserve, soms met een geschiedenis van vroegere restauraties, werd geschat op ongeveer een miljoen euro. Ondertussen blijven we verplicht om met Dalkia te werken, omdat Dalkia een contract heeft met de Regie der Gebouwen.
De procedure om een nieuwe partner te vinden, gaat met openbare aanbesteding, en nadien heeft de minister het laatste woord. We houden nu dubbele controles, met hoogtechnologische apparatuur naast oudere systemen om elk risico te mijden. Tegen eind 2012 denken we de klus geklaard te hebben."

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni