De Caluwe: 'Munt renoveren of de deuren sluiten'

© brusselnieuws.be
23/03/2012
Algemeen directeur van De Munt, Peter de Caluwe, is bezorgd over de staat van zijn operahuis. “Als er niet snel gerenoveerd wordt, kunnen wij de veiligheid niet blijven garanderen”, zegt hij in De Tijd.

Eerder deze week werd het aantrekkelijke nieuwe seizoen van De Munt voorgesteld, maar Peter de Caluwe zit met de handen in het haar. De renovatie van het gebouw wordt steeds opnieuw uitgesteld. "En dat is een catastrofe", zegt de Caluwe.

Het masterplan ligt al enige tijd op tafel, de financiering van 28 miljoen euro was zo goed als rond, maar net voor de vorming van de regering-Di Rupo schoot minister van Financiën Didier Reynders (MR) het project af. Volgens de Caluwe wil de regering helemaal niet renoveren en hij vreest dat er voor 2015 niets zal gebeuren. "Op een dag gaan we hier pannes krijgen waardoor de veiligheid van het personeel, artiesten en publiek niet meer gegarandeerd is. Dan kan ik niet anders dan de deuren sluiten."

De renovatie houdt ook de bouw in van een tunnel tussen de ateliers en het podium. Beide gebouwen worden nu gescheiden door een straat. "De regering vindt de tunnel een luxeprobleem, maar net daarmee zouden we efficiënter en goedkoper kunnen werken."

Door de blokkering van het masterplan zal de renovatie nu in stukken moeten gebeuren, waardoor de kostprijs veel hoger wordt.

Vorige week kreeg de Caluwe al te horen dat er in het budget voor 2012 wordt gesnoeid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni