De Greef is nieuwe directeur van vzw Flagey

De raad van bestuur van de vzw Flagey heeft dinsdagavond Hugo De Greef (53) benoemd tot algemeen directeur. De Greef, wiens kandidatuur naar voor geschoven was door Vlaams cultuurminister Bert Anciaux, haalde het van vier andere kandidaten, allen Nederlandstaligen.

Hugo De Greef heeft een ruime Brusselervaring: via een aantal projecten in de Beursschouwburg kwam hij eind jaren 70 terecht in het Kaaitheater, waar hij twintig jaar lang artistiek directeur zou blijven. Tussen 1999 en 2003 was hij intendant van Brugge 2002, en tot nu leidde hij het Europese festivalnetwerk EFA.

De Greef krijgt als algemeen directeur van Flagey het gezelschap van adjunct-directeur France de Kinder, die momenteel de artistieke directie van Flagey voor haar rekening neemt. Opmerkelijk is dat de raad van bestuur haar een maand de tijd geeft om een beslissing te nemen inzake de samenwerking met Hugo De Greef. De mandaten van de algemene en de adjunct-direteur lopen tot eind 2009.

Volgens de afspraken moest de opvolger van Bernard Boon Falleur, de vorige directeur van Flagey, sowieso Nederlandstalig zijn, met een Franstalige adjunct. Het taalevenwicht wordt bereikt via de raad van bestuur, waar de voorzitter dan Franstalig is en de adjunct Nederlandstalig.

Vrijdag 9 maart besliste de algemene vergadering al de samenstelling van de vzw te hertekenen, volgens het politieke akkoord dat de belangrijkste subsidiërende overheden hadden gesloten. De nieuwe Algemene Vergadering telt nu 26 leden: 12 leden voor de Vlaamse Gemeenschap, 6 leden voor de Franse Gemeenschap, 6 leden (waarvan 3 Nederlandstalige en 3 Franstalige) voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 2 leden (waarvan 1 Nederlandstalig en 1 Franstalig) voor de Gemeente Elsene. De nieuwe Raad van Bestuur telt nu 13 bestuurders.

Uittredend voorzitter Herman Balthazar, gewezen gouverneur van Oost-Vlaanderen, wordt opgevolgd door Olivier Vanderijst, kabinetschef van Laurette Onkelinx (PS). Ondervoorzitter is Stefaan De Ruyck, de nieuwe directeur van het kunstencentrum Vooruit in Gent. De Ruyck was zakelijk leider van het Toneelhuis en tot voor kort kabinetschef Jeugd en Cultuur op het kabinet van Bert Anciaux (Spirit).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • De witte file: de camionette verovert de stad
  • Laisse les filles tranquilles: 'Het intimideren moet stoppen'
  • NRC-correspondent: 'Laat Brussel niet te hip worden'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • AfricaMuseum: sur les chemins de la décolonisation avec Emma De Swaef
  • Raoul Servais: het geheim van de animatiefilmpionier
  • Duizelen op lintjazz en stoepdisco
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement