De Munt verhuist opera's door renovatiewerken

© Wikipedia

Operahuis De Munt speelt het seizoen 2015-16 buitenshuis. De renovatiewerken aan de grote zaal gaan in juni van start en duren tot maart. Gastlocaties zijn onder meer het Koninklijk Circus en de Hallen van Schaarbeek. De kathedraal was geen optie, want "dat zag de clerus niet zitten." Tegen de verwachtingen in zijn er wel nog drie dansvoorstellingen met Rosas.

De Munt start het seizoen op 8 september 2015 met de voorstelling L'elisir d'amore van Gaetano Donizetti in het Koninklijk Circus. Ook in de Hallen van Schaarbeek, Bozar en Flagey plant De Munt voorstellingen. De Munt heeft dat jaar naast concerten en opera's in totaal tien opera's op het menu. 

Intendant Peter de Caluwe wilde de tenten van De Munt ook graag opslaan in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, maar dat bleek niet haalbaar. "De clerus heeft andere prioriteiten dan het toelaten van opera", aldus de Caluwé. Thurn & Taxis viel af wegens akoestische problemen. De zaal van de voormalige bioscoop Marivaux was ook een optie maar daar is een deel van het plafond naar beneden gekomen.

Besparingen
De extra locaties zouden ook een meerkost van 1,9 miljoen euro met zich hebben meegebracht. Kosten die het operahuis kan missen als kiespijn in deze tijden van besparingen bij de federale cultuurhuizen. 

Hoe strak de broeksriem moet worden aangehaald blijkt ook uit het programmaboek voor het nieuwe seizoen dat vandaag woensdag is voorgesteld. Pagina's over geschrapte voorstellingen zijn onleesbaar. gemaakt Grijze bladzijden wijzen op stukken die in toekomst niet meer zullen kunnen doorgaan als de financiering niet wordt herbekeken.

Toch dans
Zoals eerder aangekondigd zijn er drie opera's geschrapt door de besparingen en heeft de Munt zestien personeelsleden moeten laten afvloeien, waarvan vijf naakte ontslagen. Opmerkelijk is wel dat er toch nog drie dansvoorstellingen met het Rosas-gezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker staan geprogrammeerd. Daar is in extremis toch nog geld voor gevonden. Eerder had de Caluwe aangekondigd dat de Munt door de besparingen de dans helemaal zou bannen. In welke mate er in de volgende seizoen nog plaats zal zijn voor dans, zal afhangen van de subsidies.  

Goede nieuws is dat de Muntschouwburg in 2014 7.365.000 euro inkomsten uit de ticketverkoop heeft opgehaald, wat meer is dan verwacht. Dat geeft de Munt even wat financiële ademruimte. Toch wacht de Caluwe met een bang hart de federale begrotingscontrole van eind deze maand af. Hij vreest dat die nog bijkomende besparingen met zich mee gaan brengen.

Ook Brusselaars die niet regelmatig een opera bijwonen zullen overigens geweten hebben dat de Muntschouwburg gerenoveerd wordt. Op de gevel komt een groot spandoek met de tekst Get Lost. "Daarmee willen we niet zeggen 'laat ons gerust', maar wel 'zoek ons in de stad'", aldus nog de Caluwe.

'Meer inkomsten dan verwacht, vooral door de ticketverkoop. Maar bijpassing blijft noodzakelijk'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Anima: het kleurrijkste filmfestival van Brussel
  • Arlo Parks: the voice of a generation
  • Walking: Holding
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement