Desindexering treft cultuursector opnieuw

De Vlaamse overheid heeft beslist om de cultuursubsidies voor 2014 te desindexeren, omdat de levensduurte minder snel is gestegen dan verwacht. Gevolg is dat de culturele instellingen twee maanden vóór het einde van het jaar nog snel moeten besparen. Het jeugdtheater Bronks beslist alvast om de editie 2015 van het Bronksfestival te schrappen.

Maandag kregen de cultuurinstellingen een mail van de Vlaamse overheid met de melding dat het subsidiebedrag voor 2014 wordt gedesindexeerd. Met andere woorden: de stijging van de subsidies in functie van de levensduurte is minder groot dan eerst beslist. Dat komt omdat de levensduurte minder snel is gestegen dan aanvankelijk gedacht. 

Door de desindexering worden de voor 2015 aangekondigde besparingen in de cultuursector als het ware vervroegd. Dat heeft als positief gevolg voor de cultuurinstellingen dat ze volgend jaar “maar” 7,17 procent moeten besparen in plaats van de eerder aangekondigde 7,5 procent.

Jeugdtheater schrapt editie 2015 Bronksfestival
“De desindexering kost ons 7.000 euro”, zegt zakelijk leider Piet De Coster van jeugdtheater Bronks aan brusselnieuws.be. “Op zich is dat niet zo erg, maar als men de besparingen voor 2015 erbij telt, heeft dat wel een ernstige impact. In totaal moet Bronks voor 2014 en 2015 86.035 euro inleveren. De mail komt te laat om dit jaar nog te besparen."

Bronks heeft dan ook zopas beslist om de editie 2015 van het Bronksfestival Import/export te schrappen. Voor alle duidelijkheid: de editie 2014 in november gaat wel door. "Daarna zullen we zien of het festival zijn jaarlijks ritme terugkrijgt, dan wel om de twee jaar doorgaat. Als er niets verandert aan de subsidiëring wordt het festival een biënnale", zegt De Coster.

Volgens De Morgen verliest kunstencentrum Wiels door de desindexering dit jaar vijf- tot zesduizend euro. De Ancienne Belgique, die op deze beslissing had geanticipeerd, schat de gevolgen van de desindexering op slechts 1.000 euro.

Paul Corthouts van het Kunstenoverlegcomité omschrijft deze besparing als “een extra natte dweil in het gezicht voor sommige organisaties die het al moeilijk hebben.”

Kabinet-Gatz: 'Beslissing deels door vorige regering'
Op het kabinet van Vlaams Cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) wijst men er evenwel op dat de beslissing van de desindexering door de vorige Vlaamse regering is genomen op 9 mei 2014. Toen zat de Open VLD niet in de Vlaamse regering. "Dat daar pas nu over is gecommuniceerd, heeft alles te maken met de afwezigheid van een regering intussen", zegt woordvoerster Eva Vanhengel aan brusselnieuws.be.

"Bij de begrotingsopmaak 2014 ging men uit van een index van 1,4 procent. Bij de begrotingsinstructies voor de aanpassing van de begroting 2014, goedgekeurd op 9 mei, is de index vastgelegd op 0,6 procent."

Dat laatste wordt dan weer ontkend door het kabinet van de voormalige minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). "De vorige regering heeft die beslissing helemaal niet genomen", zegt woordvoerder Johan Pauwels aan brusselnieuws.be. "Het is wel degelijk deze regering die de beslissing heeft genomen, op vrijdag 17 oktober".

Hallo kabinet-Gatz? "De vorige Vlaamse regering heeft op 9 mei bepaald hoe de begrotingscontrole zou worden uitgevoerd", zegt kabinetschef Luc Jansegers. "Toen ging de regering al uit van een verlaging van de indexering, als ik mij goed herinner van 0,9 procent, in plaats van het vooropgestelde 1,4 procent. Vorige vrijdag heeft de Vlaamse regering beslist om de indexering van de subsidies te verlagen tot 0,6 procent. Dat gebeurt mede op basis van gegevens van de economische vooruitzichten van de Nationale Bank."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Zangeres Ikraaan is niet de enige jongere die met mentale problemen kampt
  • Philippe Close wil vooruit met het drugbeleid
  • Oekraïners op de arbeidsmarkt
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • Youth Through The Lens: la Gen Z s'expose au MAD
  • Aboubakr Bensaihi: de Molenbeekse 'Rebel' van Adil & Bilall
  • Nils Frahm: the world's most influential pianist goes off-key
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement