'Desnoods verhuist Wiels naar het Dexia Art Center'

© brusselnieuws.be
15/01/2010
Wiels moet niet rekenen op extra gewestcenten, bleek donderdag. Toch wanhoopt directeur Dirk Snauwaert niet. "Desnoods verhuizen we naar het leegstaande Dexia Art Center." Vgc-collegelid Bruno De Lille stuurt ondertussen aan op overleg met Brussels minister-president Charles Picqué en Beliris-voorzitster Laurette Onkelinx.

Kunstencentrum Wiels loopt 2,7 miljoen euro federale subsidie mis door een negatief advies van de inspectie Financiën. Die blokkeerde het geld wegens belangenvermenging bij de openbare aanbesteding voor de renovatie van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens.

Brussel minister-president Charles Picqué (PS) verklaarde donderdag nog in de commissie Financiën van het Brussels parlement dat het Gewest niets kan doen voor Wiels.

"Dat verandert niets aan de situatie," zegt Wiels-directeur Dirk Snauwaert aan brusselnieuws.be. "Het Gewest heeft gewoon geen geld om ons te helpen. De oplossing moet van het federale niveau komen, en van Beliris."

12 miljoen euro weggooien
Ondanks de negatieve signalen blijft Snauwaert optimistisch over de toekomst van het centrum voor hedendaagse kunst. "Momenteel wordt naar een oplossing gezocht en ik heb er het volste vertrouwen in dat die er ook komt. Ik kan me immers niet inbeelden dat de overheden de inspanning van 12 miljoen euro uit het verleden zomaar gaan weggooien."

Als er toch geen oplossing komt voor Wiels kan het kunstencentrum eventueel elders zijn tenten opslaan. "Desnoods kunnen we onze activiteiten verhuizen," besluit Snauwaert die ook al een locatie in het achterhoofd heeft. "Het Dexia Art Center staat al jaren leeg. Misschien kunnen we daar een nieuw elan aan geven."

Het Dexia Art Center is gelegen aan de Schildknaapstraat in het centrum van Brussel en deed onder meer dienst als uitvalsbasis voor Brussel 2000.

De 2,7 miljoen euro die geblokkeerd zijn dienen enkel voor de afbetaling van de renovatie van de voormalige brouwerij. Wiels beschikt wel over de nodige werkingssubsidies en kan dit weekend dus gewoon starten met het voorziene jaarprogramma.

Overleg
Bruno De Lille (Groen!), naast Brussels staatssecretaris ook VGC-collegelid bevoegd voor Cultuur, stuurt ondertussen aan op een overlegvergadering met Brussels minister-president Charles Picqué (PS), Beliris-voorzitster Laurette Onkelinx (PS) en Wiels. Dat heeft hij geantwoord op vragen van Bianca Debaets (CD&V) en Annemie Maes (Groen!).

"Het lot van Wiels ligt nu in de handen van de federale ministers Onkelinx en Vanhengel," zegt Yamila Idrissi (SP.A), Vlaams parlementslid voor Brussel. "Deze federale ministers uit Brussel moeten de verantwoordelijkheid opnemen waar Brussel ze laat liggen. Wiels is belangrijk voor Vorst en voor de uitstraling van Brussel. Het mag niet sneuvelen door de gebrekkige samenwerking tussen de Brusselse en de federale overheid."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni