Eerste editie van festival rond Nederlandstalige film

Van 8 tot en met 11 oktober neemt het Nederlandstalige filmfestival Cinema Bioscoop Cinéma Galeries over. De focus van de eerste editie van het festival, dat de Nederlandse en Vlaamse film in de kijker wil zetten, ligt bij arthouse films. Er staat ook werk van de Surinaamse filmmaker Pim de la Parra op de affiche.

In totaal staan er zes langspeelfilms en een resem kortfilms op het programma, waaronder ook Zuid-Afrikaanse.

Cinema Bioscoop is een initiatief van de gelijknamige Nederlandse stichting, die de Nederlandse taal en filmcultuur in Europa wil promoten. In mei organiseerde ze al een vergelijkbaar festival in Londen.

Tijdens de Brusselse editie vertegenwoordigen Tom Barman en Dorothée Van Den Berghe met Any Way The Wind Blows en My Queen Karo de Vlaamse alternatieve film op het festival. Een dag in ’t jaar van Margot Schaap, Borgman van Alex Warmerdam en Prins van Sam De Jong haalden de selectie voor Nederland. Pim de la Parra levert met Wan Pipel een Surinaamse klassieker: het was de eerste Surinaamse speelfilm nadat het land zich in 1975 onafhankelijk verklaarde.

Het festival heeft ook zijn eigen competitie: drie filmcrews kregen elk 250 euro om op 1 week tijd een kortfilm te draaien. Die kortfilms worden op zondag 11 oktober getoond en de jury, met onder anderen Dorothée Van Den Berghe, beslist wie de hoofdprijs van 2.000 euro krijgt.

Bekijk ook de aankondiging op tvbrussel:

Cinema Bioscoop
Waar: Cinema Galeries, Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel
Data: 8 > 11 oktober
Tickets: bij Galeries of reserveren op 02 514 74 98.

Na drie edities in Lissabon en één in Londen strijkt Cinema Bioscoop nu voor het eerst in Brussel neer

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • The show must go on, but not this week
  • Le coronavirus paralyse Bruxelles
  • Cultuurhuizen sluiten tijdelijk de deuren
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement