Europalia Indonesië pakt Dynastiegebouw in

Sara De Sloover
© BRUZZ
13/07/2017

Op de autoloze zondag, 17 september, opent het festivalcentrum voor kunstenfestival Europalia Indonesië in het Dynastiegebouw onderaan de Kunstberg. De Indonesische kunstenaar-designer Faisal Habibi neemt dat gebouw van binnen en van buiten onder handen. Voor de duur van het festival kun je er terecht voor festivalinformatie, Indonesische koffie en snacks.

Het festivalcentrum voor Europalia zal opnieuw in het Dynastiegebouw gevestigd zijn, recht tegenover de Koninklijke Bibliotheek onderaan de Kunstberg. In 2009, tijdens Europalia China, werd dat gebouw helemaal ingepakt met Chinese lantaarns.

Dit jaar staat Indonesië in de schijnwerpers, de Aziatische archipel met een razendsnel groeiende economie, ruim 250 miljoen inwoners, ruim vijfhonderd etnische groepen en 730 talen.

Wajang-schimmenspel
Om aandacht te trekken voor het festival ontwierp de Indonesische designer Faisal Habibi een installatie van stalen buizen en triplex houten platen die zowel de buiten- als binnenwanden van het Dynastiegebouw zullen bekleden.

De driehoeken in het ontwerp verwijzen naar de Indonesische bergen, torens van tempelcomplexen en poppen uit het traditionele Javaanse wajang-schimmenspel, en ook naar het logo van de nieuwste editie van het tweejaarlijkse kunstenfestival.

"De warme kleuren zijn typisch Indonesisch", zegt Habibi op de persvoorstelling in het Nationaal Museum in Jakarta. "Ze moeten ook de kilte in Brussel verjagen. Toen ik er op verkenning was in februari, was het er zo koud." 's Avonds zal de installatie oplichten in bijpassende warme tinten.

Kaki lima's
Binnen in het festivalcentrum, dat open is op vrijdag, zaterdag en zondag, komen 'kaki lima's', traditionele Indonesische eetkraampjes. Aan een van die kraampjes zullen bezoekers terechtkunnen voor festivalinformatie, bij andere voor workshops, Indonesische snacks en merchandising.

Er komt ook een stand met Indonesische koffie, of mogelijk zelfs een koffietruck voor de deur. "Totaal onbekend in België, maar overheerlijk", zegt de artistiek directeur van Europalia, Dirk Vermaelen. "De kraampjes gaan ook rondreizen naar verschillende festivallocaties."

Het festivalcentrum aan de Kunstberg zal open zijn vanaf 17 september tot 21 januari 2018, wanneer Europalia ten einde loopt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni