Expo KREAM-CRéAHM: Naïeve kunst aan zachte prijs

Nog tot 18 mei kan je in het gemeenschapscentrum De Kriekelaar kunstwerken van mensen met een mentale handicap gaan bekijken. Aanleiding voor deze expo is de oprichting van de vzw KREAM, ofte Kreatief Atelier voor Mentaal gehandicapten.

KREAM is de pas opgerichte Nederlandstalige poot van CRéAHM-Bxl. Voorzitter Jo Van Hove: "CRéAHM-Bxl bestaat al bijna 22 jaar. Het probleem was dat tien procent van onze mentaal gehandicapte kunstenaars Nederlandstalig is maar het gros van de medewerkers franstalig. Neem nu Felicienne Vanhove [waarvan een aantal werken te zien zijn in De Kriekelaar, nvdr]: zij is afkomstig uit Leuven en woont in Vilvoorde. In de ateliers is zij altijd erg stilletjes, maar als je met haar begint te babbelen in het Nederlands komt ze helemaal los! Dus door twee Nederlandstalige begeleiders en een nederlandstalige administratieve kracht aan te werven zullen we een betere omkadering kunnen bieden. Tegelijk kunnen we zo ook meer nederlandstalige mentaal gehandicapten aantrekken. Want in Brussel en omstreken bestaat er voor hen gewoon geen alternatief."

De nieuwe vzw heeft haar eigen statuten en raad van beheer maar verder dan dat gaat het niet: er is dus geen sprake van een opsplitsing in een franstalige en een Nederlandstalige organisatie. Een vreemde constructie? Van Hove: "Dit is de Brusselse realiteit. KREAM is geen sociale instelling waar gehandicapten een bezigsheidstherapie krijgen: onze kunstenaars komen uit vrije wil. Wij zijn een culturele organisatie, en in Brussel is cultuur gesplitst. Maar onze deelnemers komen niet alleen uit Brussel maar ook uit Vlaanderen en Wallonië." Het is geenszins de bedoeling om twee aparte werkingen te creëren, benadrukt Van Hove: "Dat is niet realistisch: met veertien medewerkers heb je zo al een hoge personeelskost." En dan hebben we het nog niet gehad over de nodige ruimte. In ons vorige artikel over CRéAHM-Bxl berichtten we reeds over hun moeizame zoektocht naar een nieuwe lokatie: burgemeester Picqué heeft hen immers gezegd dat ze het gebouw in de Louis Coenenstraat in Sint-Gillis op termijn zullen moeten verlaten. Tot hiertoe werd nog geen oplossing gevonden. Dat de oprichting van de nieuwe vereniging ook toegang zal geven tot andere kanalen om fondsen te verwerven, kan Van Hove niet ontkennen: "Uiteraard zullen we voor de nederlandstalige omkadering subsidiëring aanvragen, maar dat was zeker niet de voornaamste reden. Met de oprichting van KREAM komen we in de eerste plaats tegemoet aan de vraag van de Nederlandstalige kunstenaars en hun ouders. "

:: Expo KREAM-CRéAHM, met werk van Felicienne Vanhove, Pierre de Peet, Richard Moszkowicz, Nouzha Serroukh, Roland Buyse, Pascal Duquenne
nog tot 18 mei in GC De Kriekelaar, Gallaitstraat 86, 1030 Schaarbeek.
Brunch tussen de kunstwerken, op zaterdag 14 mei vanaf 10 uur 45.
Reserveren: 0475-440.454.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • Het clandestiene café: verboden avond aan de toog
  • De geldstromen van We Love BXL blootgelegd
  • Dalende verkoop dwingt chocolatiers om creatief te zijn
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Françoiz Breut: Brusselse popbricoleur in Vlaamse velden
  • United Fashion Festival: la mode, aussi, se remet en question
  • Naomi 'Namglam' Waku: makeup is an art form
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement