Federale musea in moeilijke papieren, Wilmès belooft overleg

© PhotoNews
Updated: 31-12-2018 - 18:46

De federale musea verkeren in moeilijke papieren. De afgelopen tien jaar moesten ze tussen dertien en dertig procent besparen. Verschillende directeurs klagen in de krant Le Soir over "een onmogelijke situatie", "een zware crisis" of "een verrottingsoperatie".

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hebben tussen 2007 en 2017 zo'n 19 procent van hun personeel verloren. Hun dotatie zakte van 4,5 miljoen euro in 2011 naar 3,4 miljoen in 2018, of een kwart minder op amper zes jaar tijd.

Het Museum van Natuurwetenschappen moest op vijf jaar 13 procent van zijn budget inleveren. Ook het Afrikamuseum in Tervuren, dat recentelijk nog zwaar werd gerenoveerd, verloor een kwart van zijn budget en personeel.

De besparingen zijn het gevolg van beslissingen van de regering, maar ook van de Europese begrotingsnorm "SEC2010". Daarnaast is de Nationale Loterij niet meer de grote weldoener van weleer en kan de privé het gat dat de overheid creëert niet volledig opvangen, onder andere door het ontbreken van fiscale stimuli voor een mecenaat.

Wilmès reageert

Minister van Wetenschapsbeleid Sophie Wilmès heeft ondertussen gereageerd op de noodkreet van de musea. Ze wil de musea helpen om structurele oplossingen te vinden om hun goede werking te verzekeren, "binnen de limieten van het kader van lopende zaken".

"Ik heb deze functies nog maar sinds enkele dagen opgenomen, maar ik heb al snel beslist om met de musea en instellingen samen te zitten om een directe, duidelijke en eerlijke dialoog te starten. De uitnodigingen gaan binnenkort de deur uit", aldus Wilmès.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?