mottart_fleurissement_delville

Geoffroy Mottart en BRUZZ zetten vergeten standbeelden in de bloemetjes

© BRUZZ
22/01/2017

Brussels kunstenaar Geoffroy Mottart zet vergeten geschiedkundige figuren weer in de bloemetjes. Letterlijk. Door standbeelden van bloesemkronen, -snorren en -baarden te voorzien, vestigt de artiste végétal de aandacht van voorbijgangers op de afgebeelde prominent en doet hen vragen ‘wie is dit fleurige heerschap ook alweer?’ Een nobel doel met fraaie middelen, en dus helpt BRUZZ een handje, met de nieuwe reeks Nothing but Flowers, vanaf 24 januari in BRUZZ 24.

De beeltenis van Leopold II heeft in Brussel al veel behandelingen gekregen. Tags, bloedrode verfvlekken en natuurlijk de eeuwige vogelexcreties. Maar het exemplaar in het Dudenpark ontving van de hand van Geoffroy Mottart in het verleden heel andere make-overs: één met witte rozen, één met roze rozen en één met mimosa’s, bijvoorbeeld.

collage_mottart_leopold

Een ‘fleurissement’, zo noemt Mottart zijn creaties. Leopold II is een gekend figuur, maar veel bustes in Brussel representeren prominenten die met het verstrijken van de tijd het collectieve geheugen gemist hebben. En daar brengen Mottart en BRUZZ vanaf deze week verandering in.

Wie was bijvoorbeeld Karel Buls, de man die voor eeuwig van op de fonteinbank op de Grasmarkt naar de wolken zit te staren, spelend met zijn hond terwijl hij zijn boek tegen zijn borst klemt? Je komt het te weten op 24 januari in aflevering één, waarin Buls voorzien wordt van een mooie kroon, snor en baard van oranje rozen, kangoeroepoot en gulden roede.

En zo versiert Mottart elke maand een ander standbeeld voor het oog van de BRUZZ-camera. We komen meer te weten over de afgebeelde figuur dankzij een centrale gast: een geschiedkundige, een bekende Brusselaar of gewoon een buurtbewoner. Daarnaast geeft Mottart steeds iets nieuws prijs over zichzelf en zijn proces.

geoffoy_mottart
“Ik liep een tijdje geleden door het park en bedacht dat er hier veel standbeelden zijn van mensen die we eigenlijk niet kennen,” aldus de kunstaar. “Maar zonder die mannen en vrouwen zou Brussel niet zijn wat het nu is. Eigenlijk móét je ze kennen. Door de beelden kleur en leven te geven, hoop ik dat mensen terug dichterbij komen en nog eens naar het plakkaatje kijken.”

Als hij standbeeldgewijs carte blache kreeg, zou Mottart niet kiezen voor het Vrijheidsbeeld of de sirene van Kopenhagen, maar gewoon in Brussel blijven. “Ik heb er altijd van gedroomd de beelden in het justitiepaleis te decoreren. Het licht is er mooi en de omgeving is zo statig. Ze hebben me nog nooit toestemming gegeven, maar ik blijf hopen.”

Nothing but Flowers is vanaf 24 januari te zien in BRUZZ 24, op elke voorlaatste dinsdag van de maand. De reeks verschijnt na uitzending ook steeds op bruzz.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni