Groetjes uit Jette-aan Zee

Yves De Vresse
© Brussel Deze Week
07/06/2006
Wetenschappers waarschuwen er al langer voor: de gestage opwarming van ons klimaat heeft ingrijpende gevolgen voor onze leefomgeving. Zo zal binnenkort het grootste gedeelte van Vlaanderen verdwijnen onder het gestegen zeewaterniveau. De nieuwe kustlijn zal zich situeren ter hoogte van Brussel, meer bepaald van de De Rivierendreef in Jette, waar de bewoners vastberaden zijn van de nood een deugd te maken.

De tedere anarchisten van het Atelier 340 Muzeum slaan weer toe. Na 23 jaar deinzen Voorzitter-Huisbewaarder Wodek en zijn trawanten er niet voor terug om opnieuw op zoek te gaan naar het imaginaire strand onder de kasseien van de Jetse De Rivierendreef.

Bij de voorstelling van het project waren vele oudstrijders van het eerste uur komen opdagen om, met glinsterende ogen, herinneringen op te halen. Een grappige en poëtische videomontage uit die tijd toonde een vredevolle en artistieke remake van mei '68. Veel grappen en grollen, zonder twijfel bijzonder leuk voor de toenmalige deelnemers, met stijgende verbazing gadegeslagen door de minder betrokken aanwezigen.
Gelukkig hebben de organisatoren besloten om dit jaar niet uitsluitend uit hetzelfde vaatje te tappen. Er werd voorwaar zelfs een concept bedacht! Niet zonder ironie (en gespeeld leedvermaak) werd de opwarming van onze planeet als oorzaak opgegeven voor het verzuipen van heel Vlaanderen, op enkele hogergelegen gebieden na, die nu als tropisch eiland verder door het leven moeten. De kustlijn situeert zich nu dus ter hoogte van de De Rivierendreef. Laat daar nu net het befaamde Atelier 340 Muzeum gelegen zijn, dat onderdak biedt aan aangespoelde artistieke drenkelingen. 111 van hen werd gevraagd een werk ter beschikking te stellen van de 'Vleugel van de Meerminnen' van het Oceanarcticum, een nog op te richten instelling. De tentoonstelling biedt alleszins stof tot discussie. Het beste wisselt er af met (laten we mild blijven, het is tenslotte vakantie) het iets mindere. Het is natuurlijk eigen aan dit soort van ondergesubsidieerde initiatieven, die het moeten hebben van de vrijgevigheid van de deelnemende kunstenaars.

Twee dagen feest
Ook bijzonder vrijgevig is Werner Daem, de schepen van Vlaamse Cultuur, die, na een vruchteloze bedelronde langs alle mogelijke sponsors, uiteindelijk uit eigen zak de gigantische prentbriefkaart Jette-sur-Mer financierde. (Als dank mocht het dorp waar zijn moeder verblijft, de zondvloed overleven.) Het gevaarte, zowat 24 vierkante meter nostalgie, wordt symbolisch geïnstalleerd langs de spoorlijn, als eerbetoon aan alle vroegere inwoners van de straat. Velen hebben jaren vergeefs van vakantie aan zee gedroomd. In 1983 bracht Atelier 340 de zee tot aan hun voordeur en in hun harten. In 2006 doen ze dat nog eens over. Met een leuk tweedaags programma op zaterdag 10 en zondag 11 juni.

Na de feestelijke fanfare bij het 'zouten en blauwen van de zee', de onthulling van een 'mysterieuze oceanische gift', de opening van de Vleugel van de Meerminnen, geleid bezoek, verkiezing van de drie Meerminnen van Jette-aan-Zee en van hun Odysseus, Middernachtelijk Bad en Groot Gekostumeerd Bal op de klanken van Matthieu A en zijn drie Matrozen, volgt om tien uur 's ochtends een ontbijt aan het strand, petanque en volleybalwedstrijden, zandkastelen en strandspelen. Om 17 uur is er dan nog het Apocalyptisch leeglopen van de zee, gevolgd door een minuut stilte. Alle informatie in de betere reisgidsen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni