‘Hallepoortmuseum, Chinees Paviljoen en Japanse Toren blijven open’

© brusselnieuws.be
08/03/2012
Michel Draguet ontkent met klem dat het Hallepoortmuseum, het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren dicht gaan. Uit een interne studie blijkt wel dat de bezoekerspiek zich in de zomer situeert. En daar wil de directeur ad interim van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) de aandacht op concentreren.

In een parlementaire vraag maakt Vlaams senator Bert Anciaux (SP.A) gewag van de mogelijke sluiting van het Hallepoortmuseum, gewijd aan de Middeleeuwen en de geschiedenis van de stad, en de twee musea gewijd aan het verre Oosten nabij het koninklijk paleis in Laken. Het bericht stond donderdag in De Standaard. Anciaux wacht nog op een antwoord van voogdijminister Paul Magnette (PS).

Aan brusselnieuws.be ontkent Michel Draguet formeel een gehele of gedeeltelijke sluiting van die musea. "Daar is nooit sprake van geweest," zegt hij. Toch voegt hij er meteen aan toe dat de conservators van die musea van hem de opdracht hebben gekregen om te zoeken naar mogelijke besparingen, "indien de federale overheid ons daartoe dwingt."

Zo stelt hij voor om "de inspanningen te concentreren in de zomer". Voorts wil hij ook daar de collecties reorganiseren. Dat geldt vooral voor de Japanse Toren. De vaste collectie uit Japan wil hij verhuizen naar de afdeling niet-Europese kunst van het KMKG. In de Toren - volop Museum voor Japanse Kunst - zou er dan nog enkel plaats zijn voor tijdelijke exposities. In april opent daar trouwens een expo over de 18de-eeuwse prenten van Kitagawa Utamaro.


De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni