‘Haram’ theaterstuk Touzani en Hamidou valt slecht in Molenbeek

© Ivan Put

De nieuwe voorstelling van theatermaker Ben Hamidou en komiek Sam Touzani valt niet in goede aarde in Molenbeek. De affiche werd overal in Molenbeek van de muren getrokken. Ook bleef bij de première de gebruikelijke achterban uit Molenbeekse buurt- en jeugdhuizen grotendeels weg.

Volgens Hamidou was de opkomst tijdens één van zijn premières nog nooit zo slecht. “Zeventig procent van onze gebruikelijke achterban uit jeugd- en buurthuizen kwam niet opdagen.” Dat komt volgens Hamidou door het thema van de voorstelling. “Het stuk is niet halal,” zegt hij. Les enfants de Dom Juan gaat over een bijzondere vriendschap tussen twee mannen.

Die vriendschap was volgens Hamidou één van de redenen dat de affiches van de muren werden getrokken. Op de affiche staan de beide acteurs dicht bij elkaar, en het rode licht dat hen beschijnt geeft de poster een erotisch tintje. “De mensen denken daardoor misschien dat het over homoseksuelen gaat.” Hoe de relatie tussen de twee mannen precies zit, laten de acteurs in het midden. 

Daarnaast denkt Hamidou dat het te maken kan hebben met Sam Touzani. De Molenbekenaar vertrok op jonge leeftijd uit de gemeente en drukt zich sterk uit als atheïst. “Dat is taboe,” zegt Hamidou. “En daarom wellicht voor sommigen een reden om niet te komen kijken.”

Op de première na, werd het stuk wél goed bezocht, benadrukt Elke Van den Bergh van het Huis van Culturen en Sociale Samenhang. De voorstelling is nu een week te zien. “De weekavonden waren wat minder, maar tijdens het weekend werd de voorstelling goed bezocht.”

Les enfants de Dom Juan is geregisseerd door Gennaro Pitisci. In het theaterstuk geeft een conciërge (Hamidou) onderdak aan een rondreizende kunstenaar (Touzani). In de stad waar ze wonen, heeft net een aanslag plaatsgevonden, en de kunstenaar werkt aan een project dat de buurtbewoners ‘opnieuw moet leren samenleven’. Gaandeweg ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap tussen de twee.

De voorstelling speelt nog op 16, 17 en 18 december in het Huis van Culturen en Sociale Samenhang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • Het clandestiene café: verboden avond aan de toog
  • De geldstromen van We Love BXL blootgelegd
  • Dalende verkoop dwingt chocolatiers om creatief te zijn
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Françoiz Breut: Brusselse popbricoleur in Vlaamse velden
  • United Fashion Festival: la mode, aussi, se remet en question
  • Naomi 'Namglam' Waku: makeup is an art form
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement