'Home' van Fien Troch kaapt zes Ensors weg

© Ivan Put

Zaterdagavond zijn in het Kursaal in Oostende de Ensors uitgereikt. Dat zijn de Vlaamse filmprijzen. De film Home van de in Brussel gevestigde regisseur Fien Troch is de grote winnaar geworden en kon maar liefst zes nominaties verzilveren.

Home kreeg de prijs voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur (Loïc Bellemans, Mistral Guidotti, Sebastian Van Dun), Beste Actrice (Lena Suijkerbuijk), Beste Vrouwelijke bijrol (Els Deceukelier) en Beste Montage (Nico Leunen).

Voor Fien Troch is de prijs voor Beste Film de mooiste. "Die is het meest omvattend. De prijs voor regie is natuurlijk ook prachtig, maar een goede regisseur kan je ook maar zijn met een goede film", vindt Troch. "Net als een huis bouw je een film niet alleen. Dit is dus een prijs voor de ganse ploeg. Zonder hen had ik dit niet gekund."

Waar de prijzen precies een plaats zal krijgen in huis, is momenteel nog een vraagteken. Ook de Zilveren Leeuw voor beste regie die Troch won in Venetië wacht nog op een plekje. "Ik woon te klein om ze allemaal een mooie plaats te geven. Ik ga een grote schouw nodig hebben", grapt de winnares.

Ook de mannelijke cast van Home viel in de prijzen. Loïc Bellemans, Mistral Guidotti en Sebastian Van Dun krijgen samen de Ensor voor Beste Acteur. "Het is een grote verrassing", zeggen de acteurs. "Niet alleen deze prijs, maar ook alle andere beeldjes die de film gekregen heeft. Wat een mooie avond."

Prijzen
Al voor het achtste jaar op rij wordt het Filmfestival ook aangegrepen als moment om enkele prijzen uit te delen binnen de Vlaamse filmindustrie. Ondertussen zijn er al meer dan twintig beeldjes te winnen, van make-up, over coproductie en bijrollen, tot beste regie en film. Het Gala werd aaneengepraat door gastvrouwen Maaike Cafmeyer en Tine Embrechts. Er was live muziek van pianist Jef Neve en zijn band. Dit jaar werd de jury voorgezetten door VUB-rector Caroline Pauwels.

Wim Opbrouck was Master van het Filmfestival Oostende 2017. Naast Home die de grote slokop van de Ensors was, viel ook Le Ciel Flamand tweemaal in de prijzen. Met Beste Mannelijke bijrol (Wim Willaert) en Beste D.O.P. schrijft de film van Peter Monsaert twee Ensors op zijn naam. Ook Nathalie Teirlinck, regisseur van Le passé devant nous neemt twee beeldjes mee naar huis voor haar film. Naast Beste Debuut won ze ook de Industry Award. Verder vielen My first highway, Storm, Souvenir, De premier en Ghost Rockers: Voor altijd? in de prijzen.

Vrijdag al werden de Ensors uitgereikt voor de Beste Documentaire en de Beste Kortfilm Fictie/Animatie. Daar werden Shadow World van Johan Grimonprez, On attend van Dimitri Sterkens en Kastaars van Jasmine Elsen de winnaars. De Premier van Eric Van Looy wint de eerste Albert Bert-prijs. Kinepolis bekroont met die gloednieuwe prijs de film die het zowel qua bezoekersaantal als qua klantenappreciatie het hoogst scoort. De Telenet Publieksprijs voor Beste Vlaamse Film ging naar Sprakeloos van Hilde Van Mieghem.

Met de uitreiking van de Ensors loopt het Filmfestival Oostende 2017 op zijn einde. De volgende editie zal doorgaan van 7 tot en met 15 september 2018.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Schepen Sihmae Haddioui over haar #metoo-verhaal
  • Marc Noppen (CEO UZ Brussel) is niet verrast door de stijgende coronacijfers
  • Plan voor nachttreinen botst op hoge kosten
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Kunstenaars uit de hoofdstad pakken Oostende in
  • Culturele tips voor een spannende zomer in Brussel
  • 'Croire que les festivals d'été n'attirent que des jeunes est une idée erronée'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement